Efectele pastilelor pentru slăbit pot fi devastatoare asupra organismului, pornind de la afectarea inimii, de exemplu, și putând ajunge până la efecte psihice – Adina Rusu, nutriționist-dietetician, pentru Digi 24. Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/un-adolescent-a-ajuns-in-stare-grava-la-spital-dupa-o-cura-de-slabire-a-pierdut-50-de-kilograme-in-mai-putin-de-un-an-2131011?fbclid=IwAR2-IYbI6S89VoA3vOqonVDps0OZtpfhZOE3mUCDsdRxODcXQkbS-WEkYL4
Nu este recomandat să achiziționăm pastile pentru slăbit de pe internet și, în general, nu este recomandat să achiziționăm și să consumăm niciun supliment alimentar fără recomandarea unui specialist – Adina Rusu, nutriționist-dietetician, pentru Tele M. Sursa: https://telem.ro
Foarte mulți copii și adolescenți ajung să consume astfel de pastile de pe internet, uneori chiar la recomandarea părinților. Efectele pot fi devastatoare, aceștia fiind în plin proces de dezvoltare – Adina Rusu, nutriționist dietetician, pentru TVR Iași. Sursa: https://www.facebook.com/tvriasi/videos/803860440895272/
Suntem convinși că centrul de comandă al organismului nostru se află la nivelul creierului, că rețeaua neuronală de acolo știe tot și controlează fiecare dintre miliardele de reacții care au loc la nivelul corpului uman. Mintea noastră poate influența pozitiv funcționarea organelor, așa cum gândurile negative, stresul, situațiile care ne afectează negativ psihicul se reflectă…
Pentru mulți dintre noi răspunsul la această întrebare este, inevitabil, afirmativ, prin asociere poate cu faptul că versiunile brune ale multor alimente precum orez, pâine sau paste sunt incontestabil mai bogate în nutrienți. Diferența dintre zahărul alb și cel brun Zahărul brut se obține din trestia de zahăr, având culoare ușor brună. Această culoare este…
In funcție de obiceiurile alimentare pe care le avem, organismul poate anticipa o masă, pentru a pregăti această apărare suplimentară…
Cea mai mare parte din colesterolul endogen este sintetizat de organism pe parcursul nopții! Din acest motiv, masa de seară poate fi importantă pentru un bun control al colesterolului din sânge!
Conform unor studii recente, între 30 și 50% dintre tineri consumă băuturi energizante. Efectele pe termen lung pe care le au ingredientele din băuturile energizante atunci când sunt combinate nu sunt cunoscute. Pe măsură ce aceste produse devin tot mai populare și îngrijorarea privind siguranța lor cresște. Se crede că efectele negative raportate până acum…
Despre importanța modului în care combinăm alimentele s-au scris numeroase cărți, teoriile principale fiind că „nu ar trebui să consumăm niciodată proteinele și carbohidrații împreună” sau că „ar trebui să mâncăm fructele întotdeauna singure și nu în combinație cu alte alimente”. Desigur, mai există și „teorii” conform cărora combinarea carbohidraților cu proteine ar duce la…
Denumire ştiinţifică : Citrullus lanatus Familia : Cucurbitacées. Valorile nutriţionale ale pepenelui verde Pepene crud, 125 ml (½ cană) / 80 g Calorii 24 Proteine 0,5 g Glucide 6,1 g Lipide 0,1 g Fibre alimentare 0,3 g Încărcare glicemică: Slabă Putere antioxidantă: Slabă Soursa: Fichier canadien sur les éléments nutritifs, 2010. Pepenele verde reprezintă o sursă importantă de…
Ghidul privind recomandările nutriționale în cazul pacienților cu COVID-19 tratați la domiciliu…
Pentru a prepara această salată răcoroasă de vară, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 4 castraveți medii, feliați; 4 căni de pepene verde tăiat cubulețe; 1/4 cană mentă verde, mărunțită; două cepe verzi, tocate mărunt; sucul de la o lămâie verde (lime); 30 ml ulei de măsline; 1/4 cană brânză feta, mărunțită; sare și piper după…
Peste 7 milioane de oameni au cumparat o carte care sustine ca dieta ar trebui sa fie personalizata in functie de grupa sanguina! Exista insa fundament stiintific pentru aceste teorii?
Bem sau nu suc de portocale la micul dejun? Încărcat cu zaharuri, poate determina acest suc, pe lângă o „explozie” energetică de moment, o „încetinire” ulterioară a metabolismului, mai exact o scădere a „arderilor” grăsimilor?
Cat control avem asupra greutatii noastre corporale? Si cat de mult este influentata greutatea de genetica? Care este cea mai buna dieta pentru a slabi? Se poate slabi doar prin dieta? Sau este obligatorie activitatea fizica? Cum stim cat ar trebui sa cantarim?
In general, carnea, pestele, produsele lactate, cafeina, zaharul si sarea sunt alimentele cele mai formatoare de acizi, in timp ce fructele si legumele formeaza compusi alcalini, iar cerealele sunt formatoare de acizi slabi.
Când vorbim despre frumusețe, putem spune că suntem ceea ce mâncăm. Pielea noastră arată nu doar factorii externi la care ne-am expus, cum ar fi razele ultraviolete, poluarea sau fumul de țigară, ci și ceea ce se întâmplă în organismul nostru. Până la urmă, sănătatea pielii, părului și unghiilor noastre pornește de la vitaminele, mineralele…
Conform Agenției Europeane pentru Siguranță Alimentară (EFSA), aspartamul (E 951) și produșii rezultați din scindarea acestuia sunt siguri pentru sănătatea umanaă. Această concluzie a fost publicată după o analiză a tuturor studiilor științifice disponibile în acest sens. Aditivul utilizat ca îndulcitor este considerat sigur atunci când nu este depășită Doza Zilnică Admisă de 40 mg/kgc/zi.…
Femeile care consuma multii carbohidrati – precum chipsurile, pastele sau painea – au un risc crescut cu 29 pana la 41% sa fie diagnosticate cu depresie;
Tratamentul dietetic are la baza restrictia alimentelor bogate in purine. Astfel, daca dieta tipica conţine 600-1000 mg purine/zi, in guta severa se reduce aportul la 100-150 mg/zi. De asemenea, se recomanda o dieta bogata in lichide, cu legume şi fructe pentru alcalinizarea urinii.
Doriţi să vă creşteţi rezistenţa şi performanţa fizică, în întregul său? Gândiţi-vă să adăugaţi sfeclă roşie sau suc de sfeclă roşie în meniul dvs de zi cu zi. Sfecla roşie şi sucul de sfeclă roşie sunt, în mod natural, bogate în nitrat şi pot fi un ajutor în creşterea performanţei sportive. Nitraţii şi nitriţii sunt…
Este cunoscut faptul că dacă dorim să beneficiem de cantitatea maximă de nutrienţi pe care alimentele ne-o pot aduce este recomandat să consumăm cât mai multe fructe şi legume de sezon. Prin urmare, în acest sezon, piersicile şi nectarinele se află în topul preferinţelor românilor. Cea mai notabilă diferenţă între cele două fructe este legată…
Deşi s-ar putea crede că este doar un adjuvant al salatelor recomandate în curele de slăbire, uleiul de măsline poate fi considerat, datorită numeroaselor sale efecte, un adevărat elixir de sănătate. Prin substanţele conţinute, el intervine în procese extrem de complexe din organism. Pentru început trebuie să precizăm că nu toate uleiurile de măsline sunt…
Surpriză! Şi acesta este un aliment procesat! Alimentele procesate au o reputaţie proastă, spunându-se că sunt sabotorii dietei. Ele sunt considerate ca fiind responsabile de epidemia de obezitate, de hipertensiune şi de prevalenţa diabetului zaharat de tip 2. Dar, alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de pizza congelată, de chipsuri sau de fast food. S-ar…
Ingrediente: Aproximativ 1 kg de piept de curcan Sfoară alimentară (pentru legat carnea) Pentru marinată: O lingură de gem de afine (sau gem din alte fructe închise la culoare) Două linguri de oțet balsamic 1/8 linguriță sare 1 ½ linguriță miere de albine 1/8 linguriță usturoi pudră 1/8 linguriță busuioc uscat 1/8 linguriță ardei iute…
Sub denumirea de Spirulină este comercializată masa uscată a unei cianobacterii, Arthrospira platensis, acesta fiind un produs în totalitate de origine biologică. Algele, și în special microalgele, au fost folosite ca aliment din timpuri preistorice și joacă în continuare un rol important în tradițiile culinare din multe state, în special din Asia. Astăzi, câteva companii…
De la cumpărarea lor din magazine şi până la prepararea în bucătărie, alimentele trebuie să fie prelucrate într-un mod sigur şi responsabil, pentru a evita contaminarea cu microorganismele din mediul înconjurător. Există câteva greşeli pe care, poate, mulţi dintre noi le facem involuntar şi inconştient atunci când vine vorba de alimentaţia noastră. Folosirea unui singur…
Alimentația sănătoasă este foarte importantă pentru sănătate și poate preveni foarte multe afecțiuni. Cu toate acestea, există persoane pentru care această dorință de a mânca saănătos poate deveni dăunătoare. Ortorexia nervoasă este o tulburare de alimentație caracterizată de preocuparea extremă și obsesivă pentru consumul de alimente sănătoase; persoana afectată evită alimente cum ar fi carnea…
Distanta de la peste la produsul final – surimi este atat de mare incat putem uita de unde s-a plecat. Pentru ca in Asia aceasta este un fel de mancare a saracului, de foarte multe ori pestele folosit nu este chiar de cea mai buna calitate.
Nimic nu se compară cu o ciorbă preparată dintr-o găină crescută la curte! Din păcate, astfel de delicii ne sunt oferite tot mai rar, puii din comerț „cu sau fără hormoni și injectați sau nu” fiind singurii pe care îi avem la dispoziție. În ceea ce privește ouăle, putem alege din diversele categorii din supermarket,…
Fără îndoială că toată lumea știe deja că ar fi de preferat orezul brun sau cel integral. Dacă, totuși, nu dorim să optăm pentru aceste sortimente, ne mai rămâne să alegem între un orez alb obișnuit și orezul prefiert. Ce alegem? Orezul se cultivă în regiuni tropicale, cu ploi abundente și mult soare, sortimentul cel…
• Probioticele sunt microorganisme nepatogene care, in cantitati suficiente, produc numeroase beneficii organismului uman. Actiunile probioticelor sunt variate, de la prevenirea infectiilor la nivel gastrointestinal si stimularea imunitatii pana la apararea impotriva cancerului de colon. Probioticele pot fi procurate din alimentele conventionale, cum ar fi lactatele, sau din suplimente alimentare
Slăbim și apoi ne reîngrășăm… și iarăși slăbim, pentru ca apoi corpul nostru să revină la greutatea inițială sau chiar la o greutate mai mare! Sunt oameni care, după o viață de diete, încă mai luptă cu obezitatea! Cu fiecare dietă eșuată, cu fiecare reîngrășare, lupta cu kilogramele devine tot mai grea, iar frustrarea tot…
În fiecare zi auzim de o dietă nouă, un ceai sau un tratament revoluţionar de slăbit. Cu toate acestea, lumea întreagă se confruntă cu o adevărată epidemie de obezitate. Din punct de vedere economic, costurile obezităţii sunt foarte mari, în special prin complicaţiile pe care această afecţiune le poate avea. Fără îndoială că, dacă ar…
Pentru cei mai mulţi dintre noi, ţesutul adipos (popular denumit „grăsime”) are o reputaţie proastă. De la depozitele care apar pe coapsele femeilor odată cu înaintarea în vârstă, la burta pe care o fac bărbaţii mari consumatori de bere, grăsimea a devenit duşmanul pe care cei mai mulţi dintre noi dorim să îl înlăturăm fie…
Pe lângă anorexie și bulimie, se discută tot mai multă de o tulburare de alimentație care poate duce la obezitate, numită sindrom de alimentație nocturnă. Acest sindrom afectează 1,5% din populație, în mod special, femeile.
Tiroida este o glandă cu o greutate cuprinsă între 15 şi 30 g ce este situată în partea anterioară a gâtului (anterior de trahee). Are forma unui fluture, fiind alcătuită din doi lobi. Fiecare lob are o lungime aproximativă de 4 cm şi o grosime de 2 cm, însă volumul tiroidian se corelează cu sexul,…
Nu este niciun secret că porțiile de alimente, la fel ca și greutatea oamenilor, sunt într-o creștere continuă. Restaurantele se bat în a ne oferi cât mai multă mâncare la un preț cât mai mic, de multe ori calitatea fiind neglijată în favoarea cantității. Dar… Putem intui care este porția corectă de alimente? Putem să…
Un studiu recent a arătat că, la fel ca și zaharurile adăugate în alimente, sarea stimulează apetitul. Din păcate, mecanismul pentru această creștere a apetitului poate însemna și faptul că sarea în exces contribuie la scăderea masei musculare, a densității osoase precum și la creșterea riscului de diabet de tip 2. Studiul, publicat în Journal…
Într-o dietă de eliminare FODMAP, sunt evitate anumite zaharuri și unele fibre care pot cauza simptome precum diaree, constipație, balonare sau dureri abdominale, în cazul persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil.
Cercetători din Mississippi, SUA, au realizat recent o „autopsie” a celebrilor „nuggets” de pui la două lanțuri de fast-food din Jackson, ajungând la concluzii șocante. Analizele realizate la primul fast-food au demonstrat că în „nugget” există doar 50% mușchi de pui, restul compoziției fiind alcătuită dintr-un amestec de vase de sânge, grăsime și cartilaje. Probele…
Considerate de grecii antici simbol al iubirii și fertilității, gutuile au devenit astăzi fructe uitate deși, prin nutrienții conținuți și aportul redus de calorii, ele au importante beneficii pentru organismul uman. Beneficii pentru intestin Consumate crude, sub formă de gem sau compot, gutuile au o acțiune benefică și protectoare asupra intestinului. Proprietățile lor anti-diareice sunt…
Cu siguranță ați auzit de numeroase ori discutându-se despre fibrele alimentare și despre cât de bune sunt ele pentru sănătate. Dar ce sunt aceste fibre și în ce alimente le găsim? Este necesar să consumăm suplimente cu fibre sau o alimentație echilibrată este de ajuns? Fibrele alimentare sunt compuși chimici din structura alimentelor, care sunt…
Alimentatia reprezinta un factor determinant pentru performanta sportiva. Si in cazul persoanelor care nu fac sport de performanta, ci doar pentru mentinerea sanatatii si a greutatii corporale in limite normale, alimantatia trebuie sa tina cont de tipul, intensitatea si durata efortului fizic efectuat
Schimbările greutății corporale apar, de obicei, ca urmare a unor modificări în masa musculară și în cea grasă, acestea fiind vizibile într-o perioadă mai lungă de timp și nu de la o zi la alta. Există și posibilitatea unor modificări bruște ale greutății corporale ca urmare a unor schimbări acute a nivelului apei totale din…
Piersicul (Prunus persica L.) face parte din familia trandafirilor (Rosaceae), fiind originar din China, unde simbolizează viaţa lungă. Mai multe studii prospective şi epidemiologice au demonstrat că un consum crescut de fructe şi legume scade riscul apariţiei afecţiunilor cardiovasculare, a unor tipuri de cancer şi altor afecţiuni cronice1,2. Prezenţa antioxidanţilor în fructe şi legume joacă…
Deşi am auzit cu toţii în numeroase rânduri că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, foarte puţini dintre noi îşi încep ziua mâncând. Scuzele sunt numeroase şi variate, de la timpul insuficient la apetitul scăzut. Dar, dezvoltarea obiceiului de a lua micul dejun îi poate ajuta pe copii şi adolescenţi să îşi…
Un studiu realizat de cercetătorii Universității Birzeit din Palestina a indicat faptul că dioxidul de carbon din băuturile carbogazoase ar putea fi asociat cu obezitatea. Cercetătorii au descoperit că șoarecii care au consumat apă carbogazoasă au mâncat mai mult și au crescut mai mult în greutate comparativ cu cei care au băut apă plată. Creșterea…
Clătita cu ou și somon reprezintă un mic dejun echilibrat nutrițional, dar și sățios.
1 kg de grăsime conține 3 km de capilare
Poate părea de necrezut, dar, pentru fiecare kilogram de țesut adipos pe care îl acumulăm, în corpul nostru se formează aproximativ 3 km de vase de sânge.
Elaborată de Societatea de Nutriție din România, piramida alimentară reprezintă o exprimare grafică a standardelor nutriționale, a cantităților și a tipurilor de alimente ce trebuie să fie consumate zilnic pentru a menține starea de sănătate și pentru a reduce riscul de dezvoltare a diverselor patologii legate de alimentație. Vechile piramide prezentau grupele de alimente în…
Pentru mulți oameni, scăderea în greutate semnifică, automat, limitarea (eventual până la înfometare) a aportului de alimente. Toți cei care au încercat astfel de metode știu, fără îndoială, cât de greu, cât de chinuitor este să nu mănânci atunci când îți este foame și că, mai mult, această senzație de foame pare să fie mult…
Rondelele de orez sunt prezentate adesea ca fiind alimente sănătoase și savuroase. Scoase la înaintare de comercianții de produse bio sau dietetice, acestora li se atribuie un conținut sărac în calorii, dar sățios. Unii nutriționiști le recomandă și în cadrul dietelor pentru managementul ponderal. Din păcate însă, rondelele de orez expandat constituie un fals prieten…
Slăbirea „localizată” reprezintă un concept intens mediatizat, dar care, deși este promis de numeroase terapii, diete sau programe de antrenament, nu are susținere științifică; *studiile realizate până acum au arătat că, indiferent de metoda aleasă, scăderea în greutate se face generalizat și nu localizat. Se poate ca, asemeni celor mai mulți oameni, să fi exagerat…
Știați că un pahar de vin poate furniza același număr de calorii ca patru prăjituri? Sau că o halbă de bere poate fi echivalentă caloric cu o felie de pizza? Faptul că băuturile cu alcool furnizează un număr mare de calorii poate fi o veste neplăcută pentru mulți dintre cei care se luptă cu kilogramele…
Deși ar trebui să reprezinte doar un motiv de bucurie, sărbătorile de iarnă pot constitui un motiv de îngrijorare pentru persoanele preocupate de menținerea greutății corporale. Relaxați-vă și bucurați-vă de sărbători! Dacă veți respecta câteva reguli simple, cântarul nu vă va face surprize neplăcute la început de an! 1. Atenție la caloriile lichide Prin calorii…
Teoriile şi soluţiile rapide şi uşoare pentru scădere în greutate au umplut nu doar internetul, ci şi mii de pagini de cărţi ce s-au vândut, aşa cum spune o vorbă din străbuni, „ca pâinea caldă”! Există două subiecte intens mediatizate şi care sunt readuse permanent în atenţia cititorilor dornici să afle trucuri noi pentru a…
La micul dejun, trebuie sa optam pentru alimente care sa ne placa, sa fie echilibrate nutritional si care sa ne asigure energia necesara unui bun inceput de zi.
Painea cu fructe si seminte de chia poate fi un astfel de aliment foarte echilibrat nutritional (contine proteine, fibre si putine grasimi), dar si extrem de savuros. Painea poate fi preparata cu ingrediente care sa respecte un regim vegan sau de post.
Semintele de chia pot fi consumate crude in salate, in bauturi sau adaugate in orice preparat culinar, prelucrat termic sau nu. Ele contin cantitati importante de antioxidanti, acizi omega 3 si compusi fenolici. Consumul de seminte chia nu este insa indicat in cazul persoanelor diagnosticate cu cancer de prostata.
Studiile au arătat că obezitatea accelerează degradarea articulaţiilor, în cazul persoanelor care au o problemă cu greutatea, fiind crescută în special incidenţa osteoartritei genunchiului (gonartrozei). Excesul ponderal aduce cu sine dificultate la alergare, la simpla ridicare de pe scaun sau la urcatul scărilor. Acest lucru este explicat, din punct de vedere biomecanic, prin faptul că,…
Pentru a va pastra sau imbunatati functionarea sistemului venos si pentru a avea o buna circulatie a sangelui, este foarte important sa va mentineti greutatea corporala in limite normale. Presiunea abdominala crescuta, ce poate fi cauzata de obezitate, sarcina sau chiar de constipatia cronica, opune rezistenta intoarcerii sangelui prin vene, facand functionarea sistemului venos mai greoaie.
Scăderea în greutate este doar prima parte a luptei – menținerea greutății obținute fiind cea de-a doua parte. Iată câteva strategii care vă pot ajuta pentru a câştiga lupta cu kilogramele în plus: Strategia nr. 1: Optați pentru un regim alimentar low-cal (aport redus de calorii), cu un aport scăzut de grăsimi şi de carbohidraţi.…
Laptele reprezintă unul dintre cele mai consumate alimente, având calităţi nutriţionale excepţionale. Diferenţele dintre tipurile de lapte pe care le putem achiziţiona sunt date nu doar de preţ sau compoziţie, ci şi de caracteristicile microbiologice ale acestuia. Pentru mulţi dintre noi, alegerea nu este deloc una uşoară: preferăm laptele pasteurizat, mai ieftin, cu o perioadă…
Denumire ştiinţifică : Solanum melongena var. esculentum. Familia : Solanaceae Deşi le recunoaştem uşor datorită cojii sau pieliţei de culoare violet închis, aceste legume se găsesc şi în varietăţi galbene, verzi sau chiar albe. Dacă la preparare nu se adaugă o cantitate mare de grăsimi, vinetele au puţine calorii. În plus, ele sunt bogate în…
Dieta fără gluten este un regim alimentar recomandat a fi urmat, pe tot parcursul vieţii, de către persoanele diagnosticate cu boala celiacă. Boala celiacă este o boală autoimună ce afectează intestinul subţire, împiedicând absorbţia nutrienţilor din alimentele consumate. Afectarea intestinului subţire este cauzată de o reacţie la glutenul consumat, o proteină ce se găseşte în…
Prepararea termică a unor vegetale le poate creşte conţinutul în antioxidanţi. Astfel, încălzirea acestor vegetale eliberează antioxidanţii prin distrugerea pereţilor celulari. Studiile au arătat că atunci când se consumă spanac preparat termic (sau morcov preparat termic) nivelul de betacaroten (un antioxidant ce protejează împotriva afecţiunilor cardiovasculare şi a cancerului pulmonar) din sânge este mult mai…
Ouăle cu somon reprezintă un aperitiv simplu de preparat, pentru realizarea căruia aveți nevoie de doar 15 minute! Ingrediente pentru 12 porții: 6 ouă50 grame de brânză moale/cremă de brânză50 grame de somon afumat, plus somonul folosit pentru decorarepiper negrusareulei de măsline Mod de preparare: Fierbeți ouăle. Odată fierte, puneți ouăle în apă rece 5…
Colonul iritabil reprezintă o patologie funcţională care nu are o cauză aparentă, având însă o mare răspândire în populaţie. Această afecţiune este caracterizată prin durere abdominală şi tulburarea tranzitului intestinal (diaree, constipaţie sau alternanţă diaree-constipaţie). Simptomele pot fi continue sau intermitente şi sunt prezente pe o perioadă de cel puţin 3 luni pentru ca diagnosticul…
Quesadilla este un preparat culinar inspirat din bucătăria mexicană. Concret, quesadilla reprezintă o clătită cu o umplutură pe bază de brânză. Clătita este preparată pe grill sau în tigaie, folosindu-se tortillia. Istoric… În secolul al XV-lea, când conchistadorii spanioli au ajus în Lumea Nouă, acest preparat culinar se număra deja printre preferințele poporului mesoamerican. Spaniolii…
O parte integrantă a unui stil de viaţă sănătos constă în evitarea apariţiei acelor momente de foame puternica în urma cărora mâncăm cantităţi foarte impresionante de alimente. De foarte multe ori, ţinem cont doar de caloriile pe care le conţin alimentele consumate şi evităm anumite mâncăruri pe care le considerăm nesănătoase, dar nu luăm în…
Familia: Ebenaceae Denumire ştiinţifică: Diospyros kaki, Diospyros virginiana Porţia: 1/2 fruct (80 grame) Kaki este un fruct oriental, bogat în fibre şi în caroteni (precursori de vitamina A). În plus, acest fruct conţine şi cantităţi mici de acid folic şi vitamina C. Un fruct mediu conţine 6 grame de fibre, 2,733 IU vitamina A (de…
Aţi auzit probabil, din înţelepciunea populară, că „bananele îngraşă” sau, şi mai precis, că „o banană face, ca şi calorii, cât o ceafă de porc”. Asta cu toate că o banană medie (aproximativ 120 grame) furnizează aproximativ 100 Calorii (kilocalorii), în timp ce o porţie de ceafă de porc prăjită în ulei poate ajunge la…
Care este diferenţa dintre sarea de masă, sarea de mare şi sarea Kosher? În fond, toate conţin clorură de sodiu (NaCl). Ce le face să fie diferite? Cei mai mulţi bucătari ar spune că „gustul”. Sarea de masă este rafinată şi are adăugat un aditiv antiaglomerant – previne „unirea”, „lipirea” granulelor de sare. De asemenea,…
Nu se poate să vorbim despre o alimentaţie echilibrată fără a sublinia rolul şi importanţa proteinelor pentru buna funcţionare a organismului uman. Dar ce sunt, mai exact, aceste proteine şi de ce sunt ele atât de importante? Proteinele sunt molecule organice alcătuite din subunităţi mai mici, numite aminoacizi. Pentru o mai bună înţelegere, ne putem…
Strugurii se numără printre fructele cu cel mai bogat conţinut în glucide. Acestea furnizează cea mai mare parte a caloriilor aduse de struguri şi dau gustul dulce care vine să-l echilibreze pe cel dat de acizii organici. Strugurii sunt alcaăuiţi în procent de peste 80% din apă, în care se găsesc numeroase minerale (potasiu, mangan,…
Cafeaua este renumită datorită conţinutului său în cafeină, substanţă cu ajutorul căreia îşi încep ziua foarte mulţi oameni. Un studiu recent realizat in cadrul Universităţii Johns Hopkins a arătat că 200 mg cafeină (200-350 ml cafea) i-a ajutat pe participanţii la studiu să reţină mai uşor detaliile. Dar cafeaua nu este doar un vehicul pentru…
Scăderea în greutate este privită ca fiind un procedeu, nu doar chinuitor, ci şi scump. Acesta este şi motivul pentru care numeroase persoane apelează la un specialist abia după ce au încercat acasă, fără rezultat, diverse diete populare. Care sunt costurile reale ale scăderii în greutate? 1. Consultaţie la specialist – preţul diferă în funcţie…
Pe perioada verii, când temperaturile ating valori foarte ridicate şi desfăşurăm mai multe activităţi în aer liber, este important să ne asigurăm că organismul nostru primeşte cantitatea adecvată de fluide pentru a ne menţine sănătatea şi pentru a evita deshidratarea. Din varietatea de băuturi pe care le avem la dispoziţie, trebuie să facem alegeri inteligente…
Să recunoaştem, suntem cu toţii într-o criză de energie.Facem parte dintr-o societate de oameni ocupaţi, stresaţi, supraponderali, fără condiţie fizică şi cu proaste obiceiuri alimentare – toate acestea contribuind la un nivel foarte scăzut al energiei. Una dintre metodele prin care putem remedia acest deficit de energie este controlul alimentaţiei.Alegerea corectă a alimentelor ne poate…
Mâncaţi după un program bine stabilit dacă doriţi să acceleraţi arderea grăasimilor, să evitaţi dezechilibrele hormonale şi să alungaţi foamea. Ni s-a întâmplat tuturor să ne lăsăm luaţi de val pe parcursul zilei şi, angrenaţi în activităţile care ne ţin ocupaţi ore întregi, să uităm de mâncare până seara când, stând în faţa frigiderului, conştientizăm…
Aceasta este o gustare perfectă, în locul vinetelor putând fi utilizate orice alte legume, în funcție de preferințele dvs. Pentru a realiza această gustare, aveți nevoie de următoarele ingrediente: Roșii (mari) –. 3 buc. Vinete (mici) – 2 buc. Ceapă – 2 buc. Usturoi – 2 catei Mărar – o legatura Coriandru proaspăt Ceapă verde…
Greutatea medie a unui ou de prepelita (fara coaja) este de 10 grame, spre deosebire de un ou de gaina care cantareste, in medie, 50 de grame (fara coaja). Prin urmare, putem spune ca, din punctul de vedere al greutatii, unui ou de gaina ii corespund 5 oua de prepelita.
Pentru a prepara această salată, veți avea nevoie de următoarele ingrediente: ananas proaspăt – 1 kg creveți proaspeți – 500 g salată verde – 100 g brânză – 150-200 g suc de lămâie – două linguri ulei de măsline – două linguri miere de albine – o linguriță mărar sau pătrunjel – jumătate de legătură…
Nu aveți timp să gătiți un mic dejun delicios și sănătos? Nimic nu este mai ușor! Aveți nevoie de căpșuni, brânză de vaci și smântână și doar de 5 minute! Căpșunile sunt bogate în antioxidanți și vitaminele A, B, C, iar aroma lor ne crează o deosebită stare de bine. Pentru a prepara acest mic…
Obezitatea reprezintă nu doar o problemă estetică, ci mai ales una medicală * Nu doar kilogramele în plus contează, ci şi modul în care acestea sunt distribuite la nivelul organismului * Alături de IMC, Circumferinţa abdominală (CA) reprezintă un indicator important al riscurilor pe care excesul ponderal le aduce cu sine Obezitatea este un factor…
Quinoa (Chenopodium quinoa) nu este o cereală în adevăratul sens al cuvântului (quinoa este o plantă dicotiledonată, cerealele sunt plante monocotiledonate), fiind considerată, datorită compoziției asemănătoare cu cea a cerealelor, o pseudocereală.De la planta de quinoa se consumă semințele și frunzele, acestea constituind baza alimentației vechilor incași.Semințele de quinoa conțin proteine, carbohidrați, lipide, minerale și…
Oferind un gust dulce, dar fără calorii, îndulcitorii artificiali ar putea părea soluția pentru o scădere eficientă în greutate. O doză obișnuită de băutură răcoritoare furnizează aproximativ 150 Cal, aproape toate din zahăr. Aceeași cantitate de suc dietetic furnizează zero calorii. Alegerea între cele două tipuri de băuturi pare să fie una extrem de simplă.…
Atunci când vine vorba despre greutatea corporala, creșterile ușoare, de 1-2 kg, nu reprezintaă un semnal de alarmaă. Nu trebuie să uităm însă că, spre deosebire de alte afecțiuni, obezitatea nu prezintă simptome imediate. Mai mult, comparativ cu ursul polar, oamenii nu se îngrață într-o perioadă foarte scurtă de timp, consumând o cantitate imensă de…
Ficatul gras non-alcoolic este caracterizat prin acumularea trigliceridelor in hepatocitele persoanelor care nu consuma alcool. Gravitatea acesteia variaza de la steatoza simpla (acumularea de grasime in exces) pana la hepatita steatozica (afectarea celulelor hepatice si inflamarea acestora).
Ficatul, in special cel de pasare, este considerat, in mod traditional, drept un aliment extrem de bogat in nutrienti si care trebuie sa fie inclus in dieta copiilor. Proprietatile benefice ale ficatului sunt valabile doar in cazul animalelor crescute in conditii „bio”, adica ferite de pesticide, hormoni de crestere sau alti compusi chimici cu potential daunator pentru organismul uman.
Volumul și consistența unei mese bogate în fibre diluează conținutul gastrointestinal. Această diluare încetinește digestia alimentelor și absorbția nutrienților (punctele verzi de pe poză), cauzând o întârziere în creșterea glicemiei, creștere ce apare postprandial. În cazul unei mese mai sărace în fibre, nutrienții sunt mai concentrați; digestia și absorbția se fac mai rapid, cauzând o…
Capacitatea adictiva a unor alimente ar putea constitui una dintre cauzele obezitatii. Mecanismele prin care acestea duc la consumul excesiv de alimente implica sistemele de recompensa de la nivelul creierului care creeaza o motivatie foarte puternica pentru aportul de alimente. Consumul de alimente placute la gust poate influenta dispozitia in acelasi mod ca unele droguri.
Indicele de grăsime corporală reprezintă procentul de grăsime din organism raportat la greutatea totală. Țesutul adipos (grăsimea) din organism protejează organele, căptușește articulațiile, reglează temperatura corporală, depozitează vitamine și are rol de rezervă de energie pentru corp. O cantitate prea mare de țesut adipos poate afecta sănătatea, putând contribui, de exemplu, la apariția hipertensiunii arteriale,…
O reteta simplu de preparat, dar care va ofera multiple beneficii prin vitaminele si mineralele furnizate.
Luna aceasta vom continua proiectul „Exist, deci mi-e foame!” cu o serie de 3 ateliere cu următoarele teme: Alimentația și frumusețea – 9 noiembrie, ora 11.00 Nutriția anti-aging – 16 noiembrie, ora 11.00 Dieta și bolile de piele – 23 noiembrie, ora 11.00 Atelierele vor avea loc la Sediul Central al Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi”…
Această rețetă este foarte simplă, dar cu toate că, în principal, acest fel de mâncare conține doar hrișcă fiartă, este în măsură să satisfacă și pretențiile celui mai rafinat gurmand. Combinația de condimente face ca hrișca să capete arome și gust diferite. Rețeta nu are specificată proporția de condimente tocmai pentru a vă lăsa să…
V-ați întrebat care sunt diferențele între laptele de soia și cel de vacă? Ei bine, cele două băuturi diferă destul de mult în ceea ce privește nutrienții conținuți. Dacă nu este fortifiat, laptele de soia, obținut prin presarea boabelor de soia, are un conținut semnificativ mai redus de calciu. Dacă totuși doriți să înlocuiți laptele…
Autorii unui studiu stiintific sustin ca biscuitii Oreo pot da o dependenta comparabila cu cea a drogurilor (cocaina). Se pare ca, cel putin la soareci, acesti biscuiti cu ciocolata actioneaza asupra centrului placerii din creier.
Consumul de vitamine a devenit, în ultima perioadă, mai mult decât o modă. Dacă ne simțim un pic obosiți și lipsiți de energie, dacă ne doare puțin capul sau răcim des sau pur și simplu avem o stare generală proastă, sfatul mult așteptat nu întârzie să apară: „trebuie să iei niște vitamine”! În ciuda faptului că excesul…
Dovleacul reprezinta o sursa excelenta de vitamine A si C, fiind bogat si in potasiu si mangan. Semintele de dovleac sunt o sursa importanta de magneziu, fier, zinc si cupru. Prin substantele continute, semintele de bostan pot ajuta la scaderea colesterolului „rau” din organism
Contrar asteptarilor, persoanele cu exces ponderal sunt mai friguroase. Nivelul de melatonina, un hormon cu rol in reglarea apetitului, creste toamna si iarna. De asemenea, nivel scazut de vitamina D – vitamina soarelui – ne poate afecta greutatea iarna
Aveți o problemă cu greutatea și doriți să scăpați de această povară? Doriți să slăbiți și aveți nevoie de îndrumarea unui specialist? Trebuie să urmați un regim pentru o anumită patologie sau, pur și simplu, vă interesează un stil de viață echilibrat și sănătos? Un cabinet de nutriție unic în Iași vă oferă soluțiile la…