Contrar așteptărilor, persoanele cu exces ponderal sunt mai friguroase • Nivelul de melatonină, un hormon cu rol în reglarea apetitului, crește toamna și iarna • De asemenea, nivelul scăzut de vitamina D – vitamina soarelui – ne poate afecta greutatea iarna
Toamna și-a făcut simțită prezența mult mai rapid decât ne-am fi așteptat. Zilele au devenit mai scurte, mai reci, ploioase și întunecoase. Ieșim mai puțin afară și preferăm să ne desfășurăm cele mai multe activități la adăpost de capriciile vremii. Facem mișcare mai puțină, stăm mai mult în fața televizorului, mâncăm mai mult. Apar modificări și în alimentația noastră, fapt determinat nu doar de gama de alimente pe care o avem la dispoziție, ci și de alegerile și obiceiurile alimentare pe care le avem.
Trebuie să mâncăm mai mult pentru a ne fi mai cald?
Cu toate că se credea că așa ar fi, acest lucru este greșit. Persoanele cu mai multe kilograme, care „cară” o greutate mai mare, sunt mai friguroase.
Explicația este destul de simplă: avem în corp două tipuri de țesut adipos – țesut adipos alb, care stochează energia, și țesut adipos brun, care arde calorii pentru a produce căldură. Atunci când ne îngrășăm crește cantitatea de țesut adipos alb și nu de țesut adipos brun, așadar nu crește cantitatea țesutului responsabil cu „încălzirea”.
Totuși, de ce simțim nevoia să mâncăm mai mult iarna?
Pe vremea strămoșilor noștri, lunile de iarnă erau asociate cu foametea. O teorie ar fi că suntem genetic programați să ne creștem depozitele de grăsime toamna pentru a supraviețui iernii.
Problema este că, în prezent, noi nu mai avem nevoie să depozităm grăsime întrucât avem la îndemână alimente din abundență pe toată perioada anului. Foametea nu mai vine, așadar nu mai utilizăm depozitele.
Ipotetic, genele noastre ar putea favoriza stocarea grăsimilor, dar puteți controla ceea ce se întâmplă făcând alegeri alimentare corecte.
Dacă simțim tot timpul că ne este foame…
Dacă ne îmbrăcăm gros când ieșim afară și avem locuințele încălzite, este puțin probabil ca temperaturile de iarnă să influențeze considerabil apetitul. În plus, corpul nostru își menține temperatura chiar și pe perioada iernii. Așadar, foamea este doar în mintea noastră? Poate că nu. Melatonina, hormonul „adus de întuneric” și care ne dă somnolență, poate avea un rol în stimularea apetitului.
Primăvara și vara, nivelul melatoninei scade, dar toamna și iarna crește. Se pare că acest hormon influențează apetitul.
La cele mai multe mamifere, creșterea nivelului melatoninei reduce foamea – o strategie pentru ca organismul să se descurce cu puține alimente. Deși la anumite specii același hormon are efectul invers, el ar putea influența foamea și greutatea și în cazul oamenilor. Ceea ce ar putea să vă surprindă este că cei mai mulți dintre noi mănâncă mai mult primăvara și vara: diferă doar tipul de aliment pe care îl preferăm toamna.
Primăvara și vara consumăm mai mulți carbohidrați, dar dezvoltăm o afinitate pentru alimentele grase toamna. Și, acest lucru ar putea fi determinat doar de dorința noastră de a ne mai inveseli puțin. Iarna ne simțim mai puțin fericiți și alegem alimente care să ne facă să ne simțim mai bine. Alegem alimente cu o mai mare densitate energetică, mai dulci și mai grase. Aceste alimente vor duce la o creștere urmată de o scădere bruscă a glicemiei și ne vor înfometa și mai tare. Intrăm apoi într-un cerc vicios și stocăm surplusul de calorii sub formă de grăsime.
Nu mâncăm mai mult, dar totusși ne îngrășăm
Studiile arată că un nivel scăzut de vitamina D – vitamina soarelui – ne poate afecta greutatea iarna. Organismul nostru are nevoie de soare pentru a sintetiza vitamina D, dar iarna, când zilele sunt mai scurte, oamenii ies mai puțin afară și au pielea mai acoperită, mai puțin expusă la lumină. Studiile au arătat că persoanele cu un nivel scăzut de vitamina D depozitează mai multă grăsime, cu toate că mecanismul precis nu a fost identificat. Astfel, se pare că lipsa de vitamina D reduce arderea grăsimilor – așadar caloriile pe care le consumăm sunt mai curând depozitate în adipocite decât consumate. Numeroase studii au arătat un nivel scăzut de vitamina D la persoanele supraponderale și obeze.
Așadar, odată cu venirea sezonului rece trebuie să ne asigurăm că avem un aport corespunzător de vitamina D, suplimentele cu acest nutrient fiind recomandate în această perioadă, dar, totodată, trebuie să fim prudenți și să nu ne lăsăm pradă capcanelor culinare, întrucât frigul de afară nu poate fi o scuză rezonabilă pentru kilogramele în plus.