Dacă pentru mulți oameni micul dejun presupune mult efort și disciplină, reprezentând doar o regulă respectată pentru o mai bună sănătate, această masă principală poate constitui un adevărat moment de relaxare.
Pentru acest lucru, trebuie ca la micul dejun să optăm pentru alimente care să ne placă, să fie echilibrate nutrițional și care să ne asigure energia necesară unui bun început de zi.
Pâinea cu fructe și seminte de chia poate fi un astfel de aliment foarte echilibrat nutrițional (conține proteine, fibre și puține grăsimi), dar și extrem de savuros. Pâinea poate fi preparată cu ingrediente care să respecte un regim vegan sau de post.
Ingrediente:
Pentru a prepara această pâine, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 115 g făină de orz;
- 115 g de făină albă de grâu;
- 40 g de fulgi de orz (ovăz, secară, etc);
- o linguriță praf de copt;
- o linguriță bicarbonat de sodiu;
- sare – un praf;
- 250g banane piure – (2-3) banane;
- o lingură ulei de cocos sau ulei de rapiță (migdale, etc) – pentru uns tava;
- 3 linguri zahăr brun;
- câteva semințe de păstăi de vanilie sau esență, ulei esențial de vanilie;
- 70 g de iaurt de soia sau iaurt natural;
- două linguri lapte de soia sau lapte de vacă (migdale, ovăz, orez, etc);
- două linguri semințe de chia sau semințe de in;
- 4 linguri apă;
- 150 g căpșuni zdrobite ușor;
- 65 g de nucă de cocos rasă;
Pentru decor:
- câteva căpșuni tăiate felii;
- două linguri de nucă de cocos rasă;
- o lingură fulgi de nucă de cocos (opțional);
Cum se prepară?
- Încălziți cuptorul la 175 ° C;
- Într-un castron mare, se amestecă făina, fulgii de orz, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea.
- Se amestecă bananele piure.
- Într-un castron mare se amestecă piureul de banane, uleiul de cocos, zahărul brun, iaurtul, semințele de păstăi de vanilie și laptele, până când consistența este netedă și cremoasă.
- Se amestecă încet ingredientele din cele două castroane.
- Într-un castron mic, se toarnă semințele de chia și apa.
- Încorporați ușor căpșunile, nuca de cocos mărunțită și semințele de chia la aluat.
- Se toarnă aluatul în tavă. Se presară uniform nuca de cocos rasă. Presărați câteva felii de căpșuni și fulgi de cocos pe partea de deasupra a pâinii.
- Coaceți timp de 50-60 de minute. Verificați gradul de coacere prin introducerea unei scobitori; aceasta ar trebui să iasă curată.
- Se răcește pâinea timp de 20 minute.
- Porția nu ar trebui să fie mai mare de o felie, avantajul fiind că această pâine este chiar mai bună a doua zi după preparare. Poate fi păstrată ambalată în folie de aluminiu pentru 2 sau 3 zile la temperatura camerei.