Dieta grupelor sanguine a câștigat atenția publicului încă din 1996, când a fost lansată cartea „Eat Right For Your Type” de către Peter J. D’Adamo. Cartea pornește de la următoarele presupuneri: cei cu grupa O sunt dominanții, vânătorii care trebuie să aibă o dietă care să conțină carne roșie, cei cu grupa A sunt docilii vegetarieni, în timp ce persoanele cu grupa B sunt omnivori consumatori de lactate.
D’Adamo susține că grupa sanguină influențează structura chimică a organismului uman atât de mult încât cei cu grupa A ar trebui să fie vegetarieni și să mediteze, iar cei cu grupa O ar trebui să elimine cerealele din dietă și să facă gimnastică aerobică. Și pentru grupele B și AB sunt precizate astfel de recomandări, fără bază științifică. Astfel, teoriile care stau la baza acestei diete conțin multe erori.
Creatorul dietei a pornit de la presupunerea că grupa O este cea mai veche grupă sanguină – prima apărută în evoluție. Ei bine, nu e! Studiile făcute pe oameni și pe maimuțe au demonstrat că genele care codifică grupa A sunt cele mai vechi. De la această presupunere greșită, că grupa O ar fi cea mai veche, D’Adamo a concluzionat că persoanele cu această grupă ar trebui să consume o dietă asemănătoare cu cea a primilor oameni apăruți pe planetă, și anume una bogată în proteine și grăsimi.
De la apariția sa în 1996, cartea „Eat right 4 your type” a fost vândută în peste 7 milioane de exemplare, fiind tradusă în 60 de limbi!
Aceasta nu este singura presupunere greșită pe care D’Adamo a făcut-o. Se pare că în cartea sa ordinea și perioadele din istorie în care au apărut grupele sanguine sunt complet eronate și, prin urmare, sunt gresșite și diversele asocieri cu pattern-urile alimentare pe care acesta le-a făcut.
Așadar, întrucât autorul a pornit de la premise false, întreaga lui terorie este greșită.
Mai mult…
Cele patru grupe sanguine sunt determinate de niște substanțe numite antigene și care din punct de vedere chimic sunt glicoproteine care se găsec pe suprafața hematiilor (globulele roșii) și a altor celule. De exemplu, dacă aveți grupa A, aveți antigene de tip A pe hematii!
Însă, de când patologul Karl Landsteiner a identificat cele 4 grupe sanguine, la începutul secolului al XX-lea, 276 de antigene discrete de pe globulele roșii au mai fost identificate. Poate că D’Adamo ar trebui să aibă 276 de diete „discrete”, câte una pentru A+ și A-, B+ și B-, și așa mai departe.
Și mai mult…
Cartea care stă la baza acestei diete conține numeroase afirmații care sunt doar presupuneri ale autorului, fără nicio bază științifică. Astfel, multe dintre recomandările lui D’Adamo pornesc de la presupunerea că lectinele, proteine ce se găsesc pe suprafața unor alimente, pot face ca anumite molecule sau celule să se lipească între ele. El învinovățește lectinele de fenomene precum aglutinarea celulelor roșii și chiar de ciroza sau insuficiența renală.
D’Adamo sperie cititorii în legătură cu aceste lectine printr-o poveste a unui fost agent KGB, Georgie Markov, care a fost ucis cu o injecție cu a puternică lectină, ricina. Apoi, la pagina 53 D’Adamo spune că „… anumite leguminoase și legume, în special lintea și fasolea, conțin lectine care se depozitează în țesutul muscular, făcându-l mai alcalin și mai puțin pregătit pentru activitatea fizică”. Aceasta este chiar o alarmă pentru persoanele cu grupa O care, după ce mănâncă fasole sau linte, depozitează lectina în fibra musculară, alterându-i funcțiile, schimbându-i aciditatea și având în final o capacitate fizică scăzută! Consider că astfel de afirmații ar trebui să fie însoțite de dovezi științifice substanțiale, lucru pe care D’Adamo nu-l face!
D’Adamo mai susține și că aceste lectine duc la aglutinarea hematiilor în cazul persoanelor care nu consumă alimente potrivite grupei sanguine pe care o au. Cu alte cuvinte, dacă nu mâncăm conform acestei diete, hematiile noastre „se lipesc” ireversibil și formează cheaguri de sânge (trombi) prin tot corpul. Acest fenomen ar fi unul extem de periculos și ar putea cauza moartea. Întrucât cei mai mulți dintre noi nu respectăm indicațiile dietei propuse de D’Adamo, ar însemna că în organismul nostru ar exista multe astfel de cheaguri care ne-ar pune în pericol viața, putând cauza în orice moment un infarct! Iar dacă ar exista, acest fenomen de aglutinare a hematiilor sub influența lectinelor din alimente, cu siguranță ar fi bine cunoscut și studiat de patologi!
E clar că nu ajută, dar poate dăuna?
Prin excluderea anumitor grupe de alimente, această dietă poate duce la apariția unor deficiențe de minerale sau vitamine. Mai mult, dieta este folosită de multe persoane pentru scădere în greutate, rezultat care uneori este obținut, dar doar ca urmare a faptului că anumite grupe de alimente, ca, de exemplu, cerealele, sunt eliminate din dietă!
Din punctul meu de vedere, această carte poate fi considerată cel mult amuzantă, o variantă de roman SF, dar care, din păcate, a fost luat în serios de prea mulți oameni!