Alimentația reprezintă un factor determinant pentru performanța sportivă • Și în cazul persoanelor care nu fac sport de performanță, ci doar pentru menținerea sănătății și a greutății corporale în limite normale, alimentația trebuie să țină cont de tipul, intensitatea și durata efortului fizic efectuat
Asemenea unui sportiv de performanță care acceptă provocări de a participa la maratoane, triatloane, curse de biciclete, și dvs trebuie să vă hrăniți într-un mod inteligent. Alimentându-vă într-un mod inteligent, veți deveni mai performanți și vă veți bucura mai mult de provocările alese, pentru că veți avea mai multă energie pentru antrenamente, vă veți răni mai puțin, vă veți îmbolnăvi mai rar și vă veți recupera mai rapid. De asemenea, vă va fi mai ușor să ajungeți la o greutate normală și să vă mențineți acolo.
Nu contează vârsta, abilitățile atletice sau scopul pe care vi l-ați propus – pentru a avea randament maxim – obiceiurile alimentare performante vă ajută să vă creșteți șansele să ajungeți la linia de final și să o depășiți. Astfel, în afară de genetică (pe care nu o putem controla), uneltele esențiale ale unui sportiv de performanță sunt antrenamentul, pregătirea psihică, nutriția, odihna și recuperarea.
Alimentația corectă nu vă garantează succesul în sport, dar obiceiurile alimentare proaste aproape sigur aduc după ele eșecul. Mai mult, alimentatia corectă este necesară pentru antrenamente mai eficiente.
Mâncăm sau nu înainte de a merge la sală?
Studiile arată că pentru a fi mai eficienți la sală ar trebui să mâncăm o masă bogată în carbohidrați cu o oră înainte de antrenament. Dar, întrucât nu ar avea timp să aibă loc golirea gastrică și nu este indicat să facem sport „cu burta plină”, este bine să mâncăm înainte de antrenament cu aproximativ 3 ore.
Mâncăm după antrenament?
Un alt aspect care îi preocupă pe împătimiții sportului este dacă ar trebui sau nu să mănânce după terminarea antrenamentului. Ei bine, studiile au arătat că este bine să mâncăm la cel mult o oră dupa finalizarea antrenamentului, astfel încât rezervele de glicogen (forma de depozitare a glucozei în mușchi și ficat) să se refacă mai rapid. Se recomandă ca acest prânz să fie bazat pe carbohidrați, dar saă conțină și proteine.
De asemenea, dacă antrenamentul durează foarte mult, putem consuma în timpul acestuia băuturi speciale pentru sportivi (soluții de glucide) care ne vor ajuta să combatem oboseala.
