Calitatea alimentaţiei influenţează cresşterea şi dezvoltarea organismului uman. Acesta este principalul motiv pentru care oamenii au căutat de-a lungul timpului alimente caât mai complete din punct de vedere nutriţional, alimente care să ajute la buna dezvoltare fizică şi intelectuală, care să stimuleze imunitatea şi care să asigure toţi nutrienţii necesari pentru buna funcţionare a organismului uman în întregul său.
Ouăle de prepeliţă sunt considerate un adevărat panaceu universal, fiindu-le atribuite numeroase proprietăţi curative sau de prevenţie a numeroase boli. Există însă o bază ştiinţifică pentru toate aceste teorii?
Greutatea medie a unui ou de prepeliţă (fără coajă) este de 10 grame, spre deosebire de un ou de găină care cântăreşte, în medie, 50 de grame (fără coajă). Prin urmare, putem spune că, din punctul de vedere al greutăţii, unui ou de găină îi corespund 5 ouă de prepeliţă.
Ca aport caloric, oul de prepeliţă furnizează 158 Cal/100g spre deosebire de oul de găină, cu 143 Cal/100g.
Să vedem, în continuare, cantitatea de macronutrienţi (proteine, lipide, glucide) din acest aliment:
Proteine
Conţinutul în proteine este aproximativ egal (13 g proteine în 100 g ou), unele surse susţinând un conţinut uşor mai ridicat de proteine în oul de prepeliţă comparativ cu oul de găină.
Carbohidraţi
Cantitatea de carbohidraţi este nesemnificativă atât în oul de găină, cât şi în cel de prepeliţă.
Lipide
Lipidele sunt cele care aduc o uşoară diferenţă de calorii dintre cele două tipuri de ouă. Astfel, oul de prepeliţă conţine 11g lipide la 100 g produs spre deosebire de oul de găină, cu 10 g lipide pentru aceeaşi cantitate de produs.
Mai mult, cantitatea de colesterol din oul de prepeliţă este de 844 mg/100 g spre deosebire de oul de găină, care conţine 372 mg/100 g. Aşadar, oul de prepeliţă nu doar că are în compoziţia sa colesterol (contrar unor mituri), dar acest compus este conţinut în cantitate mult mai mare comparativ cu oul de găină! Se recomandă ca aportul zilnic de colesterol, pentru un adult, să nu depăşească 300 mg.
Vitamine şi minerale
În ceea ce priveşte vitaminele, cele două tipuri de ouă conţin cantităţi similare de vitamina A, B6, E, K şi nu conţin vitamina C. Ouăle de prepeliţă conţin în cantitate mai mare următoarele vitamine: B12, tiamină, riboflavină, niacină, acid pantotenic şi folat, în timp ce oul de găină conţine o cantitate mai mare de vitamina D.
În ceea ce priveşte mineralele, ouăle de prepeliţă se remarcă printr-un conţinut mai bogat în fier, fosfor, zinc, mangan şi seleniu.
Aşadar, ouăle de prepeliţă pot constitui un aliment extrem de valoros pentru sănătatea organismului uman cu singura condiţie – să nu fie consumate iî exces. Nu trebuie să uitaţi că, indiferent cât de bogat ar fi în nutritenţi un aliment, moderaţia, echilibrul şi variaţia constituie baza unei alimentaţii corecte, sănătoase!