Pe perioada verii, când temperaturile ating valori foarte ridicate şi desfăşurăm mai multe activităţi în aer liber, este important să ne asigurăm că organismul nostru primeşte cantitatea adecvată de fluide pentru a ne menţine sănătatea şi pentru a evita deshidratarea. Din varietatea de băuturi pe care le avem la dispoziţie, trebuie să facem alegeri inteligente atunci când dorim să ne hidratăm, acordând o atenţie deosebită şi caloriilor pe care multe dintre aceste băuturi le pot furniza.
Studiile arată că aportul de calorii din băuturi s-a dublat în ultimii 50 de ani, în principal datorită creşterii ofertei de băuturi răcoritoare, băuturi pentru sportivi sau ceaiuri îndulcite. Conform acestor studii, oamenii nu compensează aceste calorii lichide prin reducerea aportului de alimente sau prin creşterea activităţii fizice. Astfel, pe termen lung, aceste calorii suplimentare din băuturi pot duce la creştere în greutate.
Ce ar trebui să facem pentru a ne hidrata corect?
- Beţi multă apă, răcoritoare şi lipsită de calorii
Indiferent dacă este îmbuteliată sau de la robinet, apa este benefică pentru organism. Fără calorii inutile, apa ajută la hidratarea muşchilor şi a creierului pentru o bună performanţă fizică şi intelectuală. Adăugaţi citrice, căpşuni sau castraveţi în apă, pentru a-i da un gust mai plăcut, astfel încât să puteţi consuma mai multă. Cantitatea zilnică de apă pe care ar trebui să o consumaţi depinde de greutate, sex şi nivelul de activitate fizică, persoanele mai active având nevoie de o cantitate mai mare de apă. Beţi suficientă apă astfel încât urina să aibă o culoare cât mai pală.
- Limitaţi băuturile răcoritoare şi pe cele îndulcite cu zahăr
Peste 35% din zaharurile adăugate pe care le consumăm provin din băuturile răcoritoare, Consumaţi băuturile răcoritoere, ceaiurile îndulcite sau băuturile energizante doar ocazional şi nu în fiecare zi. Acestea au o valoare nutriţională mică, dacă nu chiar inexistentă, dar vă furnizează o cantitate importantă de calorii. Băuturile pentru sportivi sunt adresate persoanelor care fac sport cu intensitate medie sau ridicată, pe o durată de cel puţin o oră.
- Consumaţi lapte zilnic
Laptele este una dintre cele mai bune surse de calciu pentru organism şi poate fi şi o metodă bună să vă menţineţi hidratarea, întrucât conţine aproximativ 90% apă. Pe lângă calciu, laptele mai conţine fosfor, proteine, riboflavină şi vitamina D.
- Evitaţi consumul de alcool
Picnicurile şi petrecerile de pe plajă sunt o bună ocazie pentru a consuma alcool, dar alcoolul are un efect diuretic, ceea ce înseamnă că poate cauza deshidratarea organismului.
Fluidele sunt extrem de importante pentru sănătatea noastră, dar nu toate băuturile sunt la fel!