Oferind un gust dulce, dar fără calorii, îndulcitorii artificiali ar putea părea soluția pentru o scădere eficientă în greutate. O doză obișnuită de băutură răcoritoare furnizează aproximativ 150 Cal, aproape toate din zahăr. Aceeași cantitate de suc dietetic furnizează zero calorii. Alegerea între cele două tipuri de băuturi pare să fie una extrem de simplă.
Dintre îndulcitorii utilizați, zaharina, aspartamul și ștevia (un îndulcitor natural cu puține calorii) sunt poate cei mai cunoscuți. Modul în care organismul uman răspunde la acești îndulcitori este însă foarte complex, nefiind încă pe deplin înțeles.
American Heart Association – AHA (Asociația Americană a Inimii) și American Diabetes Association – ADA (Asociația Americană de Diabet) au recomandat să nu se utilizeze îndulcitori artificiali în locul zahărului pentru combaterea obezității, sindromului metabolic sau diabetului. [1]
- Una dintre preocupări este legată de faptul că oamenii care utilizează îndulcitori atificiali ar putea consuma calorii în plus din alte surse. Acest lucru se poate întâmpla din cauză că ne place să ne păcălim singuri: „Am băut o cola light, așadar pot mânca o prăjitură”.
- De asemenea, este posibil ca aceste substanțe să schimbe modul în care percepem gustul alimentelor. Îndulcitorii artificiali sunt mult mai puternici decât zahărul sau siropul de glucoză – fructoză. Suprastimularea receptorilor pentru zahăr prin utilizarea frecventă a acestor îndulcitori ar putea limita toleranța pentru gusturi mai complexe. Acest lucru înseamnă că persoanele care utilizează în mod obișnuit îndulcitori artificiali ar putea simți mai puțin intens gustul alimentelor dulci cum ar fi fructele și ar putea simți mai puțin apetisante alimente nedulci, cum sunt legumele.
Cu alte cuvinte, îndulcitorii artificiali vă pot face să înlocuiți alimentele sănătoase, nutritive cu unele cu arome artificiale, mai puțin nutritive.
- Îndulcitorii artificiali ne pot păcăli și în alt mod. Studiile sugerează că aceste substanțe ne pot face să nu mai asociem gustul dulce cu aportul caloric. Ca rezultat, ajungem să simțim nevoia să consumăm mai multe dulciuri, să alegem alimentele dulci în locul celor nutritive și să creștem în greutate. Participanții la Studiul Inimii din San Antonio care au consumat mai mult de 21 de băuturi dietetice pe săptămână au avut un risc de două ori mai mare de a deveni supraponderali sau obezi comparativ cu cei care nu au consumat băuturi dietetice. [2]
Credeți că puteți renunța la consumul de băuturi dietetice oricând doriți? Nu fiți așa siguri! Studiile pe animale sugerează că îndulcitorii artificiali pot da dependență.
Cât de siguri sunt îndulcitorii artificiali?
Nu se cunoaște cu exactitate efectul pe termen lung pe care consumul de îndulcitori artificiali îl are asupra sănătății. În Studiul Multietnic al Aterosclerozei, consumul zilnic de băuturi dietetice a fost asociat cu un risc cu 36% mai mare pentru sindromul metabolic și cu 67% pentru diabetul zaharat de tip 2. [3] Dar acestea nu erau tocmai afecțiunile pe care îndulcitorii artificiali ar fi trebuit să le prevină?
Înapoi la zahăr?
Dacă e să-l comparăm cu îndulcitorii artificiali, zahărul nu mai pare atât de rău. Depinde cum este împachetat. Alimentele care conțin zahăr în mod natural (fructele, de exemplu) sunt, în general, foarte nutritive – bogate în vitamine și minerale, fibre și având un indice glicemic mic. Pe de altă parte, zaharurile rafinate, concentrate, consumate în cantitate mare cresc rapid glicemia și nivelul insulinei, cresc trigliceridele, mediatorii inflamației și radicalii de oxigen și, cu aceștia, riscul de diabet, afecțiuni cardiovasculare și alte boli cronice.
- Gardner, et al. Nonnutritive Sweeteners: Current Use and Health Perspectives- A Scientific Statement from the American Heart Association and the American Diabetes Association. Diabetes Care 35 (8):1798-1808, 2012.
- Lorenzo C, Okoloise M, Williams K, et al. San Antonio Heart Study Investigators The metabolic syndrome as predictor of type 2 diabetes: the San Antonio heart study. Diabetes Care. 2003;26:3153–3159.
- Bild DE, Bluemke DA, Burke GL, Detrano R, Diez Roux AV, Folsom AR, Greenland P, Jacob DR Jr, Kronmal R, Liu K, Nelson JC, O’Leary D, Saad MF, Shea S, Szklo M, Tracy RP: Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis: objectives and design. Am J Epidemiol 2002, 156:871-881.