Indicele de grăsime corporală reprezintă procentul de grăsime din organism raportat la greutatea totală. Țesutul adipos (grăsimea) din organism protejează organele, căptușește articulațiile, reglează temperatura corporală, depozitează vitamine și are rol de rezervă de energie pentru corp.
O cantitate prea mare de țesut adipos poate afecta sănătatea, putând contribui, de exemplu, la apariția hipertensiunii arteriale, a afecțiunilor cardiace sau a diabetului. Obezitatea, afecțiune caracterizată prin acumularea unei cantități excesive de țesut adipos, cresște riscul de apariție pentru numeroase afecțiuni și poate cauza foarte multe probleme de sănătate.
Valorile indicelui de grăsime corporală – FEMEI
20-39 ani | 40-59 ani | 60-79 ani | |
Redus | < 21% | < 23% | < 24% |
Sănătos | 21-33% | 23-34% | 24-36% |
Crescut | 33-39% | 34-40% | 36-42% |
Foarte mare | > 39% | >40% | > 42% |
Valorile indicelui de grăsime corporală – BĂRBAȚI
20-39 ani | 40-59 ani | 60-79 ani | |
Redus | < 8% | < 11% | < 13% |
Sănătos | 8-20% | 11-22% | 13-25% |
Crescut | 20-25% | 22-28% | 25-30% |
Foarte mare | > 25% | >28% | > 30% |
Țesutul adipos reprezintă un segment foarte complex din fiziologia umană. în termeni simpli, putem vorbi despre:
Grăsime subcutanată (îi preocupă mai mult pe oameni datorită aspectului exterior) – reprezintă țesutul adipos situat superficial, imediat sub piele.
Caracteristicile acestuia sunt:
- Vizibilitate la exterior;
- Mai puțin activ metabolic;
- Este scindat mai greu.
Grăsimea viscerală (îi preocupă mai mult pe medici din cauza riscurilor pentru sănătate) – reprezintă țesutul adipos situat în jurul organelor centrale (viscerelor). În general, grăsimea viscerală este considerată mai dăunătoare pentru sănătate comparativ cu cea subcutanată întrucât afectează organele și contribuie la apariția diabetului zaharat și a afecțiunilor cardiace.
Caracteristicile acesteia sunt:
- Nu este vizibilă la exterior;
- Este mai activă metabolic;
- Se metabolizează mai ușor.
Nu este posibil să stabilim o zonă în care să slăbim localizat întrucât atunci când are loc scăderea în greutate, grăsimea pierdută provine din toate zonele corpului. Din fericire, abdomenul este primul loc unde apare pierderea de țesut adipos. O scădere cu 5-10% a greutății corporale poate corespunde unei reduceri de 10-30% din grăsimea abdominală. Grăsimea viscerală se reduce mai repede deoarece este mai activă metabolic.
Determinarea indicelui de grăsime corporală prin bioimpedanță (impedanță bioelectrică)
Cum funcționează această metodă?
Această metodă de determinare a procentului de grăsime este validată clinic, fiind utilizată și în realizarea studiilor clinice.
Determinarea indicelui de grăsime corporală prin bioimpedanță este realizată în cadrul Evaluării nutriționale inițiale.