Teoriile şi soluţiile rapide şi uşoare pentru scădere în greutate au umplut nu doar internetul, ci şi mii de pagini de cărţi ce s-au vândut, aşa cum spune o vorbă din străbuni, „ca pâinea caldă”! Există două subiecte intens mediatizate şi care sunt readuse permanent în atenţia cititorilor dornici să afle trucuri noi pentru a scăpa de kilogramele în plus: „caloriile negative” și alimentele cu „zero calorii”
„Caloriile negative”
Expresia „calorii negative” se referă la alimente pentru a căror digestie organismul uman ar consuma mai multe calorii decât aduc respectivele alimente. Să luăm, de exemplu, ţelina, alimentul cel mai des citat ca având calorii negative. Despre aceasta se spune că „îşi consumă” caloriile în urma digestiei și, mai mult, organismul ar consuma şi energie suplimentară pentru aceste procese.
În realitate însă, această teorie a „caloriile negative” nu este susţinută ştiinţific. Caloriile consumate de organism pentru extragerea nutrienţilor din alimente sunt calculate sub forma TEF – Thermic Effect of Food (Efectul Termic al Alimentelor). TEF reprezintă, în general, 10% din caloriile conținute de alimente, dar, pentru unele alimente, poate ajunge la 20%. Asta înseamnă că, pentru o bucăţică de ţelină de 10 Calorii, se consumă pentru digestie 2 Calorii, dar tot mai rămân 8 Calorii ce ajung în organism. Este un număr neglijabil de calorii, dacă avem în vedere faptul că numărarea caloriilor nu se poate face cu exactitate. Alimente precum ţelina, castraveţii, spanacul, cicoarea, ciupercile sau ceapa au un număr mic de calorii, dar este complet greşit să considerăm că au calorii negative. Printre alimentele cu „calorii negative” sunt adesea citate şi merele, mango sau pepenele, dar acestea conţin zahăr preluat foarte uşor de organism, astfel încât nu pot fi considerate calorii neglijabile.
Alimentele cu „zero calorii”
După băuturi răcoritoare dietetice, avem acum dressing-uri pentru salate şi chiar uleiuri pentru prăjit cu „zero calorii”. Cum poate însă un ulei să nu aibă calorii? Ei bine, regulile privind etichetarea permit ca, în cazul în care o porție dintr-un anumit aliment are mai puțin de 5 Calorii, pe etichetă să apară ca având zero calorii! Acest lucru face ca unii producători să micşoreze artificial portţile de pe etichetă, astfel încât să poată preciza că produsul respectiv are zero calorii.
În concluzie, este foarte important să evitaţi astfel de capcane de marketing şi, înainte de a încerca astfel de metode „miraculoase”, să vă documentaţi cât se poate de bine în legătură cu bazele ştiinţifice care le susţin mecanismul de acţiune. Până atunci, soluţia la îndemâna oricui este: moderaţie, variaţie, echilibru!