Conform unor studii recente, între 30 și 50% dintre tineri consumă băuturi energizante. Efectele pe termen lung pe care le au ingredientele din băuturile energizante atunci când sunt combinate nu sunt cunoscute. Pe măsură ce aceste produse devin tot mai populare și îngrijorarea privind siguranța lor cresște. Se crede că efectele negative raportate până acum ar fi cauzate de consumul excesiv de cofeină.
Ce sunt băuturile energizante?
Deși caloriile furnizează energie, energia pe care aceste produse o promit derivă din stimulanta cafeină. Băuturile energizante sunt lichide aromate ce conțin o cantitate variabilă de cafeină și alte ingredinte: vitamine, taurină, carnitină, extracte din plante, creatină, zaharuri și guarană – un extract dintr-o plantă ce conține cafeină concentrată.
Băuturile energizante promit o creștere a puterii de concentrare și a atenției, precum și o creștere a performanței fizice și psihice.
Cele mai întâlnite ingrediente în astfel de băuturi sunt compuși cu sodiu, guarană, zaharuri și taurină. Este greu de determinat cantitățile exacte pentru fiecare ingredient conținut. Alte ingrediente ce mai pot fi întâlnite sunt: glucuronolactona, vitamine din grupul B, ginseng, gingko biloba, antioxidanți și urme de minerale.
În timp ce pentru cafeină au fost demonstrate efecte atât pozitive, cât și negative, pentru taurină și glucuronolactonă nu au fost demonstrate efectele energizante promise. Alte ingrediente pentru care nu s-a demonstrat vreun efect energizant sunt: extractul de ceai alb, inozitolul, extractul de frunze de aloe vera, resveratrolul și apa de cocos.
- Cafeina
Cafeina este cel mai consumat stimulent al sistemului nervos central. A făcut parte din dieta umană de secole, inițial prin consumul de cafea și ceai, iar mai recent în băuturi răcoritoare, fiind prezentă în mod natural în cacao și guarană.
Pentru un adult sănătos, un aport de cofeină de 400 mg/zi este considerat sigur. Toxicitatea acută clinică începe de la 1 g, iar între 5 și 10g poate fi letală. O ceașcă de cafea poate conține între 100 și 400 mg de cofeină. Unele studii au arătat că dozele peste 300 mg pot cauza anxietate și atacuri de panică, în special la persoanele stresate. Pentru femeile însărcinate este recomandat un aport de maxim 200 mg de cafeină pe zi.
Adulții care consumă cantități reduse sau moderate de cafeină (1-3 mg/kg corp sau 12.5-100 mg/zi) au îmbunătățite rezistența fizică, funcțiile cognitive, timpul de reacție și starea de spirit. Migrenele și oboseala pot apărea după consumul unor doze mari de cofeină pe o perioadă scurtă de timp (6-15 zile, peste 600 mg/zi). Intoxicația cu această substanță poate cauza insomnie, tremurături, tahicardie, palpitații. În cantități mai mari poate induce vomă și dureri abdominale, hipokalemie, halucinații, creșterea presiunii intracraniene, edem cerebral, putând produce chiar moarte.
- Zaharurile și caloriile
Conținutul mediu de zahăr al unei băuturi energizante este de 25 g (100 kcal) într-o porție (240 ml). Cu toate că s-a sugerat că băuturile energizante ar putea contribui la scăderea în greutate, ele sunt bogate în grăsimi și, în realitate, pot duce la îngrășare. Studiile realizate în acest sens au arătat că aceste băuturi pot stimula lipogeneza (sinteza de grăsimi în organism) și pot contribui la apariția obezității.
- Sodiul
Unele băuturi energizante conțin cantități surprinzătoare de sodiu. Astfel, conținutul mediu de sodiu din băuturile energizante este de 123 mg/ porție, de trei ori mai mare decât cel din băuturile răcoritoare. Există și băuturi energizante care conțin 340 mg sodiu/porție.
- Guarana, Taurina, Carnitina
Deși guarana este considerat, în general, un produs sigur pentru sănătate, nu se cunoaște proporția în care acest compus este conținut în aceste băuturi energizante care au deja multă cofeină adăugată.
În ceea ce privește taurina, un aminoacid prezent în mod normal în alimente și produs de organismul uman, studiile realizate până în prezent nu au oferit rezultate concludente privind siguranța sa. Despre taurină se știe că influențează mai multe funcții fiziologice, inclusiv presiunea sanguină, sinteza hormonului de creștere și unele funcții ale hipotalamusului.
În ceea ce privește carnitina, studii recente au arătat că aportul acestei substanțe poate duce la afectarea pereților arteriali și la creșterea riscului de boli cardiovasculare.
Dacă totuși consumați băuturi energizante, este bine saă respectați câteva reguli:
– Limitați aportul de băuturi energizante la cel mult o porție/zi;
– Nu amestecați băuturile energizante cu alcoolul deoarece acestea pot masca intoxicația și pot fi extrem de deshidratante;
– Rehidratați-vă cu apă sau cu băuturi speciale pentru sportivi după efort fizic;
– Dacă aveți efecte adverse după consumul unei băuturi energizante, adresați-vă medicului;
– Dacă suferiți de hipertensiune arterialaă, nu consumați astfel de băuturi;
– Dacă suferiți de alte afecțiuni grave, cereți sfatul medicului înainte de a consuma băuturi energizante.