Quesadilla este un preparat culinar inspirat din bucătăria mexicană. Concret, quesadilla reprezintă o clătită cu o umplutură pe bază de brânză. Clătita este preparată pe grill sau în tigaie, folosindu-se tortillia.
Istoric…
În secolul al XV-lea, când conchistadorii spanioli au ajus în Lumea Nouă, acest preparat culinar se număra deja printre preferințele poporului mesoamerican. Spaniolii i-au dat denumirea de quesadilla preparatului delicios, care inițial avea o umplutură bazată doar pe brânză. Pe măsură ce influențele spaniole au pătruns în Lumea Nouă, alte ingrediente au fost adăugate umpluturii, precum carne de pasăre, vită, fructe de mare sau legume.
Cum se prepară?
Pentru a prepara quesadilla aveți nevoie, în primul rând, de lipii (tortillas).
Pentru umplutură, alegeți ingredientele după bunul plac. De exemplu, puteți prepara guesadilla cu pui, folosind pentru umplutură următoarele ingrediente: roșii (tăiate cubulețe), ceapă roșie (tăiată mărunt), piept de pui (tăiat cubulețe), parmezan, mozzarella. Puiul se prăjește ușor. Se așează pe fiecare lipie bucățele de roșie, ceapă, mozzarella, parmezan și pui. Se îndoaie lipia și se așează într-o tigaie încinsă. Odată rumenită pe o parte, se întoarce lipia și se rumenește și pe cealaltă parte.
Valoarea nutrițională a acestui preparat culinar depinde de ingredientele folosite pentru umplutură. Dacă optăm pentru o umplutura cu multe legume și carne de pui sau fructe de mare, putem obține un preparat bogat în vitamine și minerale, echilibrat din punct de vedere nutrițional. Important este ca la prepararea termică să se evite, dacă este posibil, folosirea uleiului, iar brânzeturile folosite să fie de bună calitate.