Care este diferenţa dintre sarea de masă, sarea de mare şi sarea Kosher? În fond, toate conţin clorură de sodiu (NaCl). Ce le face să fie diferite? Cei mai mulţi bucătari ar spune că „gustul”. Sarea de masă este rafinată şi are adăugat un aditiv antiaglomerant – previne „unirea”, „lipirea” granulelor de sare. De asemenea, sarea de masă are adăugat iod. Multe persoane percep sarea de masă ca având un gust metalic determinat de iodul adăugat.
Sarea Kosher nu conţine aditivi, ci doar NaCl. Mărimea granulelor de sare Kosher este mai mare comparativ cu a celor din sarea de masă, diferind în funcţie de producător. Sarea Kosher poate fi folosită în aproape toate felurile de mâncare, dar nu este recomandată atunci când se folosesc cantităţi mici de lichid. Dacă nu este suficient lichid, sarea kosher nu se dizolvă complet şi pot apărea granule mari de sare în produsul final.
Sarea de mare conţine multe varietăţi de „săruri”, principala fiind, desigur, NaCl. Aceste săruri sunt compuşi ionici, ceea ce înseamnă că sunt solubili în apă (de exemplu, clorura de magneziu, iodura de sodiu, sulfatul de aluminiu). Denumite uneori „impurităţi”, aceste săruri imită, într-o anumită măsură, varietatea de săruri din organismul uman. Sarea de mare obţinută prin deshidratarea apei din mare prin expunere la soare va conţine multe alte impurităţi, unele dintre ele insolubile. Sarea de mare obţinută prin diverse metode de filtrare va conţine mai puţine impurităţi. În concluzie, impurităţile care se găsesc alături de NaCl fac din sarea de mare un produs diferit. Aceste impurităţi îi dau aroma, care poate diferi în funcţie de provenienţa sării de mare.
Prin urmare, atunci când comparăm aceste săruri, diferenţa iniţială va fi gustul… gustul afectat de iod în cazul sării de masă vs NaCl pur în sarea Kosher vs efectul „impurităţilor” din sarea de mare.
Este sarea de mare mai sănătoasă decât sarea de masă?
Sarea de mare şi sarea de masă au aceeaşi valoare nutriţională, fiind alcătuite, în principal, din două minerale – sodiu şi clor. Cu toate acestea, sarea de mare este promovată, de multe ori, ca fiind o alternativă mai naturală şi mai sănătoasă. Adevăratele diferenţe dintre sarea de mare şi sarea de masă constau în gust, textură şi procesare, şi nu în compoziţia chimică. Sarea de masă are adăugat şi iod, mineral care apare în mod natural în sarea de mare. Sarea de mare şi sarea de masă conţin aceeaşi cantitate de clorură de sodiu.
Organismul uman are nevoie de câteva sute de miligrame (mg) de sodiu pe zi, dar cei mai mulţi oameni consumă o cantitate mult mai mare din acest mineral prin alimentele procesate incluse în dietă.
Aşadar, indiferent de tipul de sare pe care îl preferaţi, menţineţi aportul de sodiu între 1500 şi 2300 mg pe zi, dacă sunteţi un adult sănătos.
