Este cunoscut faptul că dacă dorim să beneficiem de cantitatea maximă de nutrienţi pe care alimentele ne-o pot aduce este recomandat să consumăm cât mai multe fructe şi legume de sezon. Prin urmare, în acest sezon, piersicile şi nectarinele se află în topul preferinţelor românilor.
Cea mai notabilă diferenţă între cele două fructe este legată de învelişul exterior, pieliţa piersicilor având la exterior un strat de puf.
Din punct de vedere genetic, cele două fructe sunt aproape identice, diferenţa dintre ele fiind dată de o singură genă recesivă, responsabilă de apariţia pufului la exteriorul piersicilor.
Care este însă diferenţa între acestea, din punct de vedere nutriţional?
Piersica proaspătă, 1 fruct mediu (6,4 cm diametru) /98 g |
Nectarina proaspătă, 1 fruct mediu (6,4 cm diametru) /135 g |
|
Calorii |
38 |
60 |
Proteine |
0,9 g |
1,4 g |
Glucide |
9,4 g |
14,4 g |
Lipide |
0,2 g |
0,4 g |
Fibre alimentare |
1,9 g |
2,3 g |
Sursa : Santé Canada. Fichier canadien sur les éléments nutritifs, 2010.
După cum se poate vedea, două fructe la fel de mari au greutăţi diferite, nectarina având mult mai multe calorii, dar şi o greutate mai mare. Diferă, de asemenea, şi nutrienţii conţinuţi de cele două fructe.