Odată cu creşterea preocupării pentru sănătate, a crescut şi cererea pentru alimentele funcţionale, cu numeroase beneficii asupra sănătăţii. Seminţele plantei Salvia hispanica L., cunoscute sub denumirea de seminţe de chia, reprezintă un aliment tradiţional în Amedica Centrală şi de Sud. În prezent, aceste seminţe sunt consumate în întreaga lume datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate care li se atribuie, în special menţinerea în limite normale a nivelului lipidelor serice. Acest efect este dat de prezenţa în seminţele de chia a acidului fenolic şi a acizilor omega 3 şi 6.
Salvia hispanica L. este o plantă bianuală ce aparţine aceleiaşi familii ca şi menta (Labiatae). Seminţele de chia conţin între 25% şi 40% ulei, 60% din acesta fiind constituit din acid (omega) ω-3 alfa-linolenic şi 20% din acid (omega) ω-6 linoleic. Ambii acizi graşi esenţiali sunt necesari pentru buna funcţionare a organismului.
Culoarea seminţelor de chia variază de la negru, gri, cu puncte negre, până la alb, forma acestora fiind ovală, cu dimensiuni cuprinse între 1 şi 2 mm.
Valoare nutritivă (comparativ cu seminţele de in)
Elemente nutritive (o lingură – 15 ml) |
In |
Chia |
|
2,48 g |
1,86 g |
|
2,99 g |
4 g |
|
35,74 mg |
66,89 mg |
|
0,54 mg |
0,89 mg |
|
0,51 mg |
0,57 mg |
Seminţele de chia au în compoziţie proteine (15–25%), grăsimi (30–33%), carbohidraţi (26–41%), fibre aimentare (18–30%), minerale şi vitamina C. Ele conţin şi o cantitate mare de antioxidanţi [1]. Un alt avantaj al seminţelor de chia este faptul că nu conţin gluten, putând astfel să fie consumate şi de persoanele cu intoleranţă la gluten[2].
În seminţele de chia au fost identificate numeroase substanţe active, printre care acizi graşi esenţiali şi compuşi fenolici.
Corelaţia dintre consumul crescut de acizi saturaţi şi scăzut de acizi polinesaturaţi cu afecţiunile cardiovasculare, diabetul şi sindromul metabolic a fost evidenţiată de numeroase studii [4, 6]. În plus, acidul alfa linoleic şi acizii esenţiali omega-3 au efect cardioprotector în cazul femeilor [7]. Mai multe studii [3,4, 5] au evidenţiat efectele benefice pe care seminţele de chia le au asupra sănătăţii, în special asupra factorilor de risc pentru afecţiunile cardiovasculare şi obezitate.
Ce cantitate de seminţe de chia ar trebui să consumăm zilnic?
În cele mai multe studii, s-a utilizat un aport zilnic de 25 de grame de seminţe de chia. Încă din anul 2000, Ghidurile alimentare din SUA recomandau să nu se consume zilnic mai mult de 48 grame de seminţe de chia. Ele pot fi consumate crude în salate, în băuturi sau adăugate în orice preparat culinar, prelucrat termic sau nu [8, 9]. Comisia Europeană a aprobat utilizarea seminţelor de chia şi în pâine, cu o limită de 5% din masa totală.
Contraindicaţii:
- Seminţele de chia au un potenţial alergen care nu a fost suficient de clar determinat [10]
- Consumul de seminţe de chia nu este recomandat persoanelor care suferă de cancer de prostată sau care au un risc crescut pentru această afecţiune din cauza nivelului crescut de acid alfa-linoleic. [11]
Bibliografie
1. Ixtaina VY, Nolasco SM, Tomás MC. Physical properties of chia (Salvia hispanica L.) seeds. Industrial Crops and Products. 2008;28(3):286–293.
2. Bueno M, di Sapio O, Barolo M, Busilacchi H, Quiroga M, Severin C. Quality tests of Salvia hispanica L.(Lamiaceae) fruits marketed in the city of Rosario (Santa Fe province, Argentina) Boletin Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas. 2010;9(3):221–227.
3. Jin F, Nieman DC, Sha W, et al. Supplementation of milled chia seeds increases plasma ALA and EPA in postmenopausal women. Plant Foods For Human Nutrition. 2010;67:105–110.
4. Martha GC, Armando RT, Carlos AA, et al. A dietary pattern including Nopal, Chia seed, soy protein, and oat reduces serum triglycerides and glucose intolerance in patients with metabolic syndrome. Journal of Nutrition. 2012;142(1):64–69.
5. Vuksan V, Jenkins AL, Dias AG, et al. Reduction in postprandial glucose excursion and prolongation of satiety: possible explanation of the long-term effects of whole grain Salba (Salvia hispanica L.) European Journal of Clinical Nutrition. 2010;64(4):436–438.
6. Ayerza R, Coates W, Lauria M. Chia seed (Salvia hispanica L.) as an ω-3 fatty acid source for broilers: influence on fatty acid composition, cholesterol and fat content of white and dark meats, growth performance, and sensory characteristics. Poultry Science. 2002;81(6):826–837.
7. Vedtofte MS, Jakobsen MU, Lauritzen L, et al. Dietary alpha linoleic acid, linoleic acid and n-3 long-chain PUFA and risk of ischemic heart disease. The American Journal of Clinical Nutrition. 2011;94:1097–1103.
8. Rendón-Villalobos R, Ortiz-Sanchez A, Solorza-Feria J, Trujillo-Hernandez CA. Formulation, physicochemical, nutritional and sensorial evaluation of corn tortillas supplemented with chia seed (Salvia hispanica L.) Czech Journal of Food Sciences. 2012;30(2):118–125.
9. Baughman WF, Jamieson GS. Chia seed oil. Oil & Fat Industries. 1929;6(9):15–17.
10. Advisory Committee for Novel Foods and Processes. Opinion on an application under the novel foods regulation for chia (Salvia hispanica L) [Document PDF consulté le 12 mai 2011] www.food.gov.uk
11. Brouwer IA et al. Dietary alpha-linolenic acid is associated with reduced risk of fatal coronary heart disease, but increased prostate cancer risk: a meta-analysis. J Nutr 2004;134:919-22.
274, Rutqvist et al get online levitra prescription In some aspects, the sample or composition of cells to be separated is incubated with small, magnetizable or magnetically responsive material, such as magnetically responsive particles or microparticles, such as paramagnetic beads e
Лучшие ветеринарные клиники рядом – [url=http://renata-sleddog.ru]ветеринарнаЯ клиника[/url]:
Вот несколько советов о том, как обнаружить и выбрать хорошую ветеринарную клинику в вашем районе:
Спросите: Попросите друзей, родственников или людей в вашем окружении, у которых есть домашние животные, рекомендовать ветеринарные клиники, которым они полагаются.
Поищите обзоры в Интернете: Поищите в Интернете обзоры о ветеринарных клиниках, чтобы узнать, что другие владельцы животных говорят об их опыте врачей. ТОП и лучшие ветеринарные клиники в России по оценкам и ветврачей – [url=http://renata-sleddog.ru]ветеринарные клиники смоленск[/url]
Really no matter if someone doesn’t know then its up to other people
that they will help, so here it occurs.