În fiecare zi auzim de o dietă nouă, un ceai sau un tratament revoluţionar de slăbit. Cu toate acestea, lumea întreagă se confruntă cu o adevărată epidemie de obezitate. Din punct de vedere economic, costurile obezităţii sunt foarte mari, în special prin complicaţiile pe care această afecţiune le poate avea. Fără îndoială că, dacă ar exista un astfel de tratament miraculos pentru topirea kilogramelor în plus, ar fi fost folosit deja de americani, cunoscută fiind grija acestora faţă de modul în care este cheltuit banul public.
Majoritatea dietelor determină o scădere iniţială de 5-10 % din greutatea corporală, dar aproape de fiecare dată kilogramele pierdute se întorc. Un raport al Asociaţiei Americane de Psihologie în care au fost analizate 31 de studii privind dietele a arătat că, după 2 ani de dietă, aproximativ două treimi dintre persoanele care au ţinut dieta aveau o greutate mai mare ca la începutul regimului. Scăderea susţinută în greutate a fost întâlnită în foarte puţine cazuri, kilogramele pierdute fiind recâştigate de majoritatea persoanelor incluse în studii. Concluziile au fost că dietele nu duc la o scădere susţinută în greutate sau la beneficii pentru sănătate. Iar efectul yo-yo al dietelor face ca fiecare nouă încercare să fie din ce în ce mai grea astfel încât cei care ţin diete în mod repetat trebuie să mănânce din ce în ce mai puţin pentru a slăbi acelaşi număr de kilograme.
Studii recente au arătat că cele mai importante schimbări pe care le putem face pentru a reduce riscul de apariţie a cancerului (după fumat) sunt activitatea fizică şi scăderea în greutate, dar dietele repetate sunt corelate cu afecţiunile cardiovasculare, cu infarctul, diabetul şi compromiterea sistemului imun.
Costurile dietelor repetate sunt foarte mari, atât pentru sănătate cât si din punct de vedere economic. Prin urmare, ar fi mai indicat să ne amintim că, la originea sa, cuvântul „dietă” desemna un stil de viaţă şi nu doar un regim alimentar. Trebuie să slăbim învăţând obiceiuri alimentare noi şi făcând mişcare, aşa cum recomandă şi Hippocrate din timpuri străvechi.
