Pentru mulți oameni, scăderea în greutate semnifică, automat, limitarea (eventual până la înfometare) a aportului de alimente. Toți cei care au încercat astfel de metode știu, fără îndoială, cât de greu, cât de chinuitor este să nu mănânci atunci când îți este foame și că, mai mult, această senzație de foame pare să fie mult mai puternică în perioada de dietă.
Nu vom discuta în acest articol despre motivul pentru care consider că aceste diete cu meniuri gata stabilite pentru fiecare masă nu sunt bune. Voi spune doar că un specialist în nutriție și dietetică va avea întotdeauna o abordare personalizată a fiecărui pacient și nu va încerca să-l încadreze în tipare.
Indiferent de motivul pentru care o persoană se adresează unui specialist în nutriție și dietetică (management ponderal, nutriție clinică) schimbarea regimului alimentar ar trebui să pornească de la regulile de bază ale unei alimentații sănătoase. Nu putem să începem un regim pentru scădere în greutate atât timp cât nu respectăm mesele principale ale zilei, nu ne hidratăm corect și nu asigurăm toți nutrienții esențiali pentru buna funcționare a organismului.
Așadar, de ce este important micul dejun chiar și atunci când dorim să slăbim?
În primul rând, pentru buna funcționare a organismului. Așa cum nu ați porni cu mașina la drum fără să-i asigurați combustibilul necesar, și organismul uman are nevoie de resurse care să-i asigure buna funcționare.
Apoi, trebuie să mai știți că la nivelul organismului uman există un hormon – grelina – sintetizat în principal la nivelul stomacului. Acest hormon este supranumit „hormonul foamei” deoarece nivelurile ridicate de grelină din organism duc la apariția senzației de foame. Partea interesantă cu acest hormon este și că ne face să ne simțim bine; de fapt, în realitate, crează această senzație prin activarea acelorași zone din creier care sunt activate și de cocaină! Să spunem doar că este un factor foarte motivant!
Nivelul de grelinaă crește înainte și scade după masă. Dacă nu mâncăm cu regularitate, nivelul de grelină rămâne crescut. Mai mult, studiile au arătat că atunci când nivelul de grelină este crescut în organism ne dorim să consumăm alimente bogate în calorii, alimente cât mai grase. Putem spune că atunci când sărim peste micul dejun este ca și cum ne-am injecta grelină! Așadar, micul dejun este obligatoriu dacă scopul dvs este scăderea ponderală.
Ce tipuri de alimente ar trebui să consumăm la micul dejun?
S-a evidențiat prin studii că ingestia de grăsimi are un efect nesemnificativ asupra nivelului grelinei după masă. Asta înseamnă că dacă veți consuma lipide la micul dejun alegerile alimentare ce vor urma ar putea fi la fel de greșite.
Ingestia de carbohidrați are inițial un efect de scădere a nivelului grelinei. Dar, după o perioadă scurtă de timp, nivelul grelinei nu doar că a crescut la valoarea inițiala, dar la două ore după masă a depășit valoarea de referință. Așadar, consumul unei cantități mari de carbohidrați este, de asemenea, contraproductivă.
În concluzie, dacă doriți să controlați foamea de alimente hipercalorice, ar fi înțelept să includeți în micul dejun multe proteine și o cantitate redusă de carbohidrați și lipide.