V-ați întrebat care sunt diferențele între laptele de soia și cel de vacă? Ei bine, cele două băuturi diferă destul de mult în ceea ce privește nutrienții conținuți. Dacă nu este fortifiat, laptele de soia, obținut prin presarea boabelor de soia, are un conținut semnificativ mai redus de calciu. Dacă totuși doriți să înlocuiți laptele de vacă, alegeți variantele de lapte de soia îmbogățite cu calciu, dar citiți cu atenție etichetele nutriționale întrucât procentul de calciu din acest tip de lapte poate varia între 80 și 500 mg, în funcție de sortimentul ales.
De asemenea, calciul absorbit din băuturile fortifiate diferă. De exemplu, calciul dintr-o ceașcă de lapte de vacă și cel dintr-o ceașcă de lapte de soia îmbunătățit cu carbonat de calciu este aproximativ același. Pentru a obține aceeași cantitate de calciu din lapte ce conține fosfat tricalcic, va trebui să consumați o cantitate de produs mai mare cu 30% deoarece această formă de calciu nu are aceeași biodisponibilitate și nu este la fel de bine absorbită în organism.
Comparativ cu laptele de vacă, băutura obținută din soia este mai săracă în proteine și riboflavină și are mai puține vitamine A și D. Dar unele băuturi cu soia sunt fortifiate și cu vitamine A, D și riboflavină.
Ca fitonutrienți, isoflavonele din soia pot oferi beneficii unice sub forma fitoestrogenilor. Proteinele din soia ar putea avea beneficii cardiovasculare. De asemenea, băutura din soia nu conține colesterol, dar grăsimea totală din soia este similară cu cea din laptele 2%.
