Deşi am auzit cu toţii în numeroase rânduri că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, foarte puţini dintre noi îşi încep ziua mâncând. Scuzele sunt numeroase şi variate, de la timpul insuficient la apetitul scăzut. Dar, dezvoltarea obiceiului de a lua micul dejun îi poate ajuta pe copii şi adolescenţi să îşi menţină o greutate normală atunci când devin adulţi. Astfel, studiile au arătat că adolescenţii şi copiii care nu iau micul dejun cu regularitate au un risc crescut să devină supraponderali sau obezi. Acest lucru poate duce la creşterea riscului pentru alte afecţiuni, cum sunt bolile cardiovasculare şi diabetul zaharat de tip 2.
Masa de dimineaţă poate aduce numeroase beneficii, de la activarea metabolismului la îmbunătăţirea stării de spirit.
- Metabolismul şi greutatea: Pe timpul nopţii, atunci când dormim, rata metabolismului scade, dar, când ne trezim, funcţiile organismului trebuie să se reactiveze. Un mic dejun sănătos ajută la activarea şi accelerarea metabolismului, motiv pentru care această masă este extrem de importantă pentru persoanele care doresc să slăbească.
- Alimentaţie echilibrată: Studiile au arătat că persoanele care iau micul dejun cu regularitate au, în general, o alimentaţie mai echilibrată pe perioada întregii zile. Astfel, persoanele care nu sar peste micul dejun îşi asigură un aport corespunzător de nutrienţi şi, în cele mai multe cazuri, nu obişnuiesc să consume o cantitate mare de alimente la cină.
- Aportul de fibre: Micul dejun ne poate ajuta să avem un aport corespunzător de fibre alimentare, în special dacă sunt şi cerealele integrale parte din această masă.
- Atenţia şi concentrarea: Studiile au arătat că micul dejun poate ajuta la stimularea memoriei, poate îmbunătăţi funcţiile cognitive şi poate duce la creşterea atenţiei. Aceste beneficii ar putea fi determinate de reglarea nivelului glicemiei. Astfel, după perioada nopţii, când nu au fost consumate alimente, avem o glicemie scăzută dimineaţa, iar hipoglicemia se poate manifesta prin dificultate de concentrare, atenţie scăzuta şi lipsă de energie.
Foarte mulţi nutrienţi sunt consideraţi a fi răspunzători de dezvoltarea corespunzătoare a creierului, memorie şi concentrare, astfel că includerea lor în micul dejun ne-ar putea fi de un real folos. Astfel, acizii Omega-3 din alunele de pământ şi seminţele chia sunt importanţi pentru dezvoltarea creierului. Unele studii au arătat o legătură între vitaminele B şi C şi performanţa la rezolvarea testelor de inteligenţă. Acest lucru este justificat, dacă avem în vedere că vitamina C, de exemplu, este necesară pentru sinteza neurotransmiţătorilor. În plus, colina este o substanţă extrem de importantă pentru crearea celulelor memoriei. Aceasta poate fi obţinută din gălbenuşul de ou şi nuci. Proteinele ne ajută la concentrare astfel că nici acestea nu ar trebui să lipsească din componenţa micului dejun.
- Dispoziţia: Un mic dejun delicios poate îmbunătăţi starea de spirit. Studiile au arătat că deosebit de importante în acest sens sunt cerealele care vor aduce glucoza necesară creierului flămând după o noapte de post alimentar.
Aşadar, dacă vă preocupă greutatea dvs sau, dacă, pur şi simplu doriţi să fiţi mai eficienţi şi mai performaţi la serviciu începeţi fiecare zi cu un mic dejun delicios şi sănătos!
