Femeile care consumă mulți carbohidrați – precum chipsurile, pastele sau pâinea – au un risc crescut cu 29 până la 41% să fie diagnosticate cu depresie * Cele care consumă ulei de masline, vin și pește au un risc mai scazut de depresie!
Multe persoane se refugiază în alimente atunci când se simt nefericite, dar – conform unui studiu recent – acest lucru ar putea face mai mult rău decât bine.
Cercetătorii de la Harvard au realizat un studiu pe o perioadă de 12 ani, pentru a stabili legătura dintre consumul de carbohidrați și depresie. Studiul a inclus 43.000 de femei fără istoric de depresie. Rezultatele au arătat că femeile care aveau în dietă mai multă carne roșie, paste, pâine și chipsuri aveau un risc crescut cu până la 41% de a face depresie. Cercetătorii nu au putut stabili cu precizie dacă depresia a fost cauzată de carbohidrați sau dacă, pur si simplu, oamenii consumă aceste alimente când se simt nefericiți.
Studii anterioare au arătat că avem tendința să consumăm carbohidrați atunci când nivelul serotoninei („hormonul fericirii”) din creier este scăzut, așa cum se întâmplă după-amiaza, în intervalul orar 15.00 – 17.00.
Alte studii au arătat că dulciurile concentrate pot exacerba manifestările depresiei întrucât oferă o „soluție rapidă” care este urmată, la scurt timp, de o stare de hipoglicemie care îi poate face pe oameni să se simtă mult mai rău. Acesta este și motivul pentru care este recomandat ca, pentru a evita stările depresive, să consumăm alimente care eliberează lent energia, cum sunt glucidele complexe.