Strugurii se numără printre fructele cu cel mai bogat conţinut în glucide. Acestea furnizează cea mai mare parte a caloriilor aduse de struguri şi dau gustul dulce care vine să-l echilibreze pe cel dat de acizii organici. Strugurii sunt alcaăuiţi în procent de peste 80% din apă, în care se găsesc numeroase minerale (potasiu, mangan, fosfor, cupru, etc). Pielea şi seminţele boabelor de struguri conţin vitamine din grupul B, precum şi vitamina C.
Flavonoide. Strugurii conţin si o mare varietate de compuşi fenolici (polifenoli) cu proprietăţi antioxidante, în special flavonoide (quercitina13-15, catechine, epicatechine, proantocianine, antocianine, resveratrol). Aceşti compuşi fenolici sunt antioxidan-i ce neutralizează radicalii liberi din corp şi astfel previn apariţia afecţiunilor cardiovasculare, a unor tipuri de cancer 13-15 şi a numeroase maladii cronice. Anumite flavonoide conţinute în sucul de struguri pot inhiba activitatea unei enzime necesare pentru supravieţuirea celulelor canceroase13, 16.
Resveratrolul. Prezent în principal în pieliţa boabelor de struguri, resveratrolul are un efect cardioprotector, printre altele datorită proprietăţilor sale antiplachetare şi antioxidante8-10. Şi efectul protector al strugurilor împotriva cancerului este atribuit parţial resveratrolului32,33.
O porţie de 150 de grame de struguri (aproximativ o ceaşcă) furnizează, în medie, 100 de calorii, conţinând aproximativ 27 grame de zahăr.
Beneficiile consumului de struguri
Sănătate cardiovasculară. Mai multe studii au arătat un efect pozitiv al consumului de suc de struguri roşii asupra prevenirii afecţiunilor cardiovasculare. Printre efectele observate, se remarcă îmbunătăţirea funcţiei endoteliale1,2 (elasticitatea sau capacitatea vaselor sanguine de a se dilata sau contracta) şi creşterea capacităţii antioxidante a sângelui3,25,26. În alte studii, consumul de suc de struguri contribuie la diminuarea oxidării LDL-colesterolului (colesterolul „rău”)2,3 şi la diminuarea formării trombilor sanguini2,4,5, doi factori care pot contribui la ameliorarea sănătăţii cardiovasculare. Consumul de suc de struguri roşii poate determina scăderea nivelului colesterolului „rău” şi creşterea celui „bun” (HDL)27. De asemenea, consumul de suc de struguri roşii a fost asociat şi cu o scădere a tensiunii arteriale, având un efect cardioprotector6. În timp ce unele studii au arătat că un consum de suc de struguri roşii poate determina o uşoară creştere a trigliceridelor sanguine3, alte studii nu au evidenţiat nici un efect în acest sens7. Cantitatea de zahăr conţinută în acest suc poate fi unul dintre factorii cu impact asupra trigliceridelor sanguine, de aici şi recomandarea de a consuma suc de struguri cu moderaţie.
Cancer. Consumul de suc de struguri are un efect protector faţă de cancer. Un studiu pe rozătoare a arătat o reducere a multiplicării celulelor canceroase de la nivelul glandei mamare în funcţie de doza de suc de struguri administrată12. În plus, trei studii in vitro au demonstrat un efect protector al sucului de struguri roşii împotriva cancerului de colon. Sunt necesare studii suplimentare pentru a măsura aceste efecte în cazul organismului uman.
Funcţia cognitivă. Mai multe studii pe animale au arătat un efect benefic al consumului de suc de struguri asupra memoriei şi a capacităţii motrice, fapt ce sugerează o îmbunătăţire a funcţiilor cognitive.29,30,31.
1. Chou EJ, Keevil JG, et al. Effect of ingestion of purple grape juice on endothelial function in patients with coronary heart disease. Am J Cardiol. 2001;88:553-555.
2. Folts JD. Potential health benefits from the flavonoids in grape products on vascular disease. Adv Exp Med Biol. 2002;505:95-111.
3. O’Byrne DJ, Devaraj S, et al. Comparison of the antioxidant effects of Concord grape juice flavonoids alpha-tocopherol on markers of oxidative stress in healthy adults. Am J Clin Nutr. 2002;76:1367-1374.
4. Keevil JG, Osman HE, et al. Grape juice, but not orange juice or grapefruit juice, inhibits human platelet aggregation. J Nutr. 2000;130:53-56.
5. Freedman JE, Parker C, III, et al. Select flavonoids and whole juice from purple grapes inhibit platelet function and enhance nitric oxide release. Circulation. 2001;103:2792-2798.
6. Park YK, Kim JS, Kang MH. Concord grape juice supplementation reduces blood pressure in Korean hypertensive men: double-blind, placebo controlled intervention trial. Biofactors. 2004;22:145-147.
7. Vinson JA, Yang JH, et al. Grape juice, but not orange juice, has in vitro, ex vivo, and in vivo antioxidant properties. J Med Food. 2000;2:1367-1374.
8. Olas B, Wachowicz B. Resveratrol, a phenolic antioxidant with effects on blood platelet functions. Platelets. 2005;16:251-260.
9. Bhat KPL, Kosmeder JW, Pezzuto JM. Biological effects of resveratrol. Antioxid Redox Signal. 2001;3:1041-1064.
10. Miura D, Miura Y, Yagasaki K. Hypolipidemic action of dietary resveratrol, a phytoalexin in grapes and red wine, in hepatoma-bearing rats. Life Sci. 2003;73:1393-1400.
11. Bradamante S, Barenghi L, Villa A. Cardiovascular protective effects of resveratrol. Cardiovasc Drug Rev. 2004;22:169-188.
12. Singletary KW, Stansbury MJ, et al. Inhibition of rat mammary tumorigenesis by concord grape juice constituents. J Agric Food Chem. 2003;51:7280-7286.
13. Chen D, Daniel KG, et al. Dietary flavonoids as proteasome inhibitors and apoptosis inducers in human leukemia cells. Biochem Pharmacol. 2005;69:1421-1432.
14. Duthie SJ, Dobson VL. Dietary flavonoids protect human colonocyte DNA from oxidtive attack in vitro. Eur J Nutr. 1999;38:28-34.
15. Tamura H, Matsui M. Inhibitory effects of green tea and grape juice on the phenol sulfotransferase activity of mouse intestines and human colon carcinoma cell line, Caco-2. Biol Pharm Bull. 2000;23:695-699.
16. Jo JY, Gonzalez dM, Lila MA. Effects of grape cell culture extracts on human topoisomerase II catalytic activity and characterization of active fractions. J Agric Food Chem. 2005;53:2489-2498.
17. Durak I, Avci A, et al. Comparison of antioxidant potentials of red wine, white wine, grape juice and alcohol. Curr Med Res Opin. 1999;15:316-320.
18. Hansen AS, Marckmann P, Dragsted LO et al. Effect of red wine and red grape extract on blood lipids, haemostatic factors, and other risk factors for cardiovascular disease. Eur J Clin Nutr. 2005;59:449-455.
19. Pace-Asciak CR, Rounova O, et al. Wines and grape juices as modulators of platelet aggregation in healthy human subjects. Clin Chim Acta. 1996;246:163-182.
20. Coimbra SR, Lage SH, et al. The action of red wine and purple grape juice on vascular reactivity is independent of plasma lipids in hypercholesterolemic patients. Braz J Med Biol Res. 2005;38:1339-1347.
21. da Luz PL, Coimbra SR. Wine, alcohol and atherosclerosis: clinical evidences and mechanisms. Braz J Med Biol Res. 2004;37:1275-1295.
22. Demrow HS, Slane PR, Folts JD. Administration of wine and grape juice inhibits in vivo platelet activity and thrombosis in stenosed canine coronary arteries. Circulation. 1995;91:1182-1188.
23. Vinson JA, Su X, Zubik L et al. Phenol antioxidant quantity and quality in foods: fruits. J Agric Food Chem. 2001;49:5315-5321.
24. Kammerer D, Claus A, et al. Polyphenol screening of pomace from red and white grape varieties (Vitis vinifera L.) by HPLC-DAD-MS/MS. J Agric Food Chem. 2004;52:4360-4367.
25. Park YK, Lee SH, et al. Changes in antioxidant status, blood pressure, and lymphocyte DNA damage from grape juice supplementation. Ann N Y Acad Sci 2009;1171:385-90.
26. Prior RL, Gu L, et al. Plasma antioxidant capacity changes following a meal as a measure of the ability of a food to alter in vivo antioxidant status. J Am Coll Nutr 2007;26:170-81.
27. Castilla P, Echarri R, et al. Concentrated red grape juice exerts antioxidant, hypolipidemic, and antiinflammatory effects in both hemodialysis patients and healthy subjects. Am J Clin Nutr 2006;84:252-62.
28. Ingersoll GL, Wasilewski A, et al. Effect of concord grape juice on chemotherapy-induced nausea and vomiting: results of a pilot study. Oncol Nurs Forum 2010;37:213-21.
29. Shukitt-Hale B, Carey A, et al. Effects of Concord grape juice on cognitive and motor deficits in aging. Nutrition 2006;22:295-302.
30. Joseph JA, Shukitt-Hale B, Willis LM. Grape juice, berries, and walnuts affect brain aging and behavior. J Nutr 2009;139:1813S-7S.
31. Krikorian R, Nash TA, et al. Concord grape juice supplementation improves memory function in older adults with mild cognitive impairment. Br J Nutr 2010;103:730-4.
32. Udenigwe CC, Ramprasath VR, et al. Potential of resveratrol in anticancer and anti-inflammatory therapy. Nutr Rev 2008;66:445-54.
33. Goswami SK, Das DK. Resveratrol and chemoprevention. Cancer Lett 2009;284:1-6.
