Ficatul, în special cel de pasăre, este considerat, în mod tradițional, drept un aliment extrem de bogat în nutrienți și care trebuie să fie inclus în dieta copiilor. Mai mult, preparate precum „foie gras” au inclus acest aliment în topul preferințelor culinare din întreaga lume. Oamenii de știință atrag atenția însă că proprietățile benefice ale ficatului sunt valabile doar în cazul animalelor crescute în condiții „bio”, adică ferite de pesticide, hormoni de creștere sau alți compuși chimici cu potențial dăunător pentru organismul uman.
Trebuie să știți că, așa cum se întâmplă și la om, la păsări sau mamifere, ficatul este organul la nivelul căruia sunt metabolizate toate toxinele, medicamentele, aditivii sau pesticidele din hrană. Aici, aceste substanțe pot fi distruse complet sau pot fi transformate în alți compuși care să fie mai apoi eliminați. În plus, multe dintre aceste substanțe extrem de dăunătoare pentru om rămân și se depozitează la nivelul ficatului.
Mai mult, specialiștii atrag atenția asupra faptului că animalele care au urmat terapii medicamentoase nu ar trebui să fie sacrificate la mai puțin de două săptămâni de la ultimul tratament. Această perioadă de timp ar fi suficientă pentru eliminarea urmelor de medicament din ficat.
În cazul animalelor crescute în condiții improprii, mai multe studii au evidențiat acumularea unor metale grele în organele acestora, în special în ficat. Au fost descoperite elemente precum arsenicul, cadmiul sau plumbul, în doze care pot amenința sănătatea umană. Așadar, dacă nu cunoașteți proveniența alimentelor pe care le cumpărați, ar fi mai bine dacă ați evita consumul acestui organ.
Mai mult, persoanele cu hipercolesterolemie ar trebui să evite consumul acestui aliment. În organism, colesterolul este sintetizat la nivelul ficatului, astfel încât acest organ este „îmbibat” cu această substanță. Și în cazul persoanelor care suferă de gută, ficatul ar trebui să fie pe lista alimentelor interzise. El conține cantități însemnate de purine, compuși care în organism se transformă în acid uric. Acumularea în exces și precipitarea sărurilor acidului uric duc la formarea „tofilor gutoși”, cristale care se depun la nivelul articulațiilor și țesuturilor moi, cauzând inflamațiile și durelile din crizele de gută.
În cazul animalelor crescute fără hormoni, ferite de pesticide și de alte substanțe toxice, ficatul poate constitui o sursă importantă de vitamine și minerale. Dar, chiar și în acest caz excesul nu este recomandat.
