Aţi auzit probabil, din înţelepciunea populară, că „bananele îngraşă” sau, şi mai precis, că „o banană face, ca şi calorii, cât o ceafă de porc”. Asta cu toate că o banană medie (aproximativ 120 grame) furnizează aproximativ 100 Calorii (kilocalorii), în timp ce o porţie de ceafă de porc prăjită în ulei poate ajunge la 300 Calorii. De unde vine, aşadar, proasta reputaţie a bananelor?
Ultimele decenii au scos în evidenţă faptul că, printre alţi factori, excesul de carbohidraţi (zahăr, glucoză, fructoză, amidonţ etc) din alimentaţie este responsabil de epidemia de obezitate cu care ne confruntăm şi nu excesul de grăsimi, aşa cum se credea în trecut. Bananele sunt evitate în multe dintre regimurile pentru scădere în greutate din cauza că energia pe care o furnizează aceste fructe provine, aproape în totalitate, din carbohidraţi. Astfel, o banană medie conţine 27 grame de carbohidraţi, 1 gram de proteină şi 0,3 grame grăsimi.
Atunci când este crudă încă, banana conţine mai mult amidon, dar pe măsură ce se coace, amidonul se transformă în zaharuri mai simple, acesta fiind motivul pentru care bananele coapte au un gust mai plăcut. Culoarea pe care o are coaja de banană este un bun indicator privind raportul amidon/zahăr din fruct. Astfel, când coaja este galbenă-verzuie, aproximativ 40% din carbohidraţii conţinuţi sunt reprezentaţi de amidon; când banana este coaptă şi coaja este galbenă, peste 90% din carbohidraţii conţinuţi sunt reprezentaţi de zaharuri precum glucoza, fructoza sau sucroza.
Bananele au un conţinut semnificativ de fibre, conţinând celuloză insolubilă şi lignină în seminţele mici şi pectine solubile în pulpa fructului. De asemenea, bananele sunt o sursă bună de vitamina C şi potasiu.
Bananele sunt bogate în serotonină, dopamină şi alţi neurotransmiţători implicaţi în crearea stării de bine şi a bunei-dispoziţii.
Cu toate că nu figurează printre fructele cu cel mai bogat conţinut ăn antioxidanţi, bananele au totuşi o capacitate antioxidantă ridicată, putând să contribuie la prevenirea apariţiei unor tipuri de cancer, a afecţiunilor cardiovasculare şi a variate afecţiuni cronice. În plus, bananele conţin dopamină, o meleculă din familia catecolainelor. Dopamina are o capacitate antioxidantă similară cu cea a vitaminei C, cel mai puternic antioxidant hidrosolubil.
Bananele crude conţin antinutrienţi, proteină care inhibă acţiunea amilazei, enzimă implicată în digestia amidonului şi a altor carbohidraţi.