Familia: Ebenaceae Denumire ştiinţifică: Diospyros kaki, Diospyros virginiana Porţia: 1/2 fruct (80 grame) Kaki este un fruct oriental, bogat în fibre şi în caroteni (precursori de vitamina A). În plus, acest fruct conţine şi cantităţi mici de acid folic şi vitamina C. Un fruct mediu conţine 6 grame de fibre, 2,733 IU vitamina A (de…
Aţi auzit probabil, din înţelepciunea populară, că „bananele îngraşă” sau, şi mai precis, că „o banană face, ca şi calorii, cât o ceafă de porc”. Asta cu toate că o banană medie (aproximativ 120 grame) furnizează aproximativ 100 Calorii (kilocalorii), în timp ce o porţie de ceafă de porc prăjită în ulei poate ajunge la…
Care este diferenţa dintre sarea de masă, sarea de mare şi sarea Kosher? În fond, toate conţin clorură de sodiu (NaCl). Ce le face să fie diferite? Cei mai mulţi bucătari ar spune că „gustul”. Sarea de masă este rafinată şi are adăugat un aditiv antiaglomerant – previne „unirea”, „lipirea” granulelor de sare. De asemenea,…
Nu se poate să vorbim despre o alimentaţie echilibrată fără a sublinia rolul şi importanţa proteinelor pentru buna funcţionare a organismului uman. Dar ce sunt, mai exact, aceste proteine şi de ce sunt ele atât de importante? Proteinele sunt molecule organice alcătuite din subunităţi mai mici, numite aminoacizi. Pentru o mai bună înţelegere, ne putem…
Strugurii se numără printre fructele cu cel mai bogat conţinut în glucide. Acestea furnizează cea mai mare parte a caloriilor aduse de struguri şi dau gustul dulce care vine să-l echilibreze pe cel dat de acizii organici. Strugurii sunt alcaăuiţi în procent de peste 80% din apă, în care se găsesc numeroase minerale (potasiu, mangan,…