Elaborată de Societatea de Nutriție din România, piramida alimentară reprezintă o exprimare grafică a standardelor nutriționale, a cantităților și a tipurilor de alimente ce trebuie să fie consumate zilnic pentru a menține starea de sănătate și pentru a reduce riscul de dezvoltare a diverselor patologii legate de alimentație. Vechile piramide prezentau grupele de alimente în…
Pentru mulți oameni, scăderea în greutate semnifică, automat, limitarea (eventual până la înfometare) a aportului de alimente. Toți cei care au încercat astfel de metode știu, fără îndoială, cât de greu, cât de chinuitor este să nu mănânci atunci când îți este foame și că, mai mult, această senzație de foame pare să fie mult…
Rondelele de orez sunt prezentate adesea ca fiind alimente sănătoase și savuroase. Scoase la înaintare de comercianții de produse bio sau dietetice, acestora li se atribuie un conținut sărac în calorii, dar sățios. Unii nutriționiști le recomandă și în cadrul dietelor pentru managementul ponderal. Din păcate însă, rondelele de orez expandat constituie un fals prieten…
Slăbirea „localizată” reprezintă un concept intens mediatizat, dar care, deși este promis de numeroase terapii, diete sau programe de antrenament, nu are susținere științifică; *studiile realizate până acum au arătat că, indiferent de metoda aleasă, scăderea în greutate se face generalizat și nu localizat. Se poate ca, asemeni celor mai mulți oameni, să fi exagerat…
Știați că un pahar de vin poate furniza același număr de calorii ca patru prăjituri? Sau că o halbă de bere poate fi echivalentă caloric cu o felie de pizza? Faptul că băuturile cu alcool furnizează un număr mare de calorii poate fi o veste neplăcută pentru mulți dintre cei care se luptă cu kilogramele…