Evaluarea inițială durează 40-60 minute și permite înțelegerea istoricului personal și stabilirea unui plan de măsuri adaptate nevoilor individuale.
Evaluarea inițială este compusă din:
I. Evaluarea nutrițională – abordare sistematizată prin care sunt colectate, înregistrate și interpretate date relevante de la pacient. Sunt luate în considerare date antropometrice, istoricul medical/alimentar, datele biochimice și istoricul social.
II. Diagnosticul nutrițional
III. Stabilirea intervenției nutriționale
Pe scurt, evaluarea nutrițională constă în:
– identificarea antecedentelor personale medicale și alimentare
– realizarea unui istoric al evoluției greutății corporale
– identificarea circumstanțelor care au condus la apariția problemelor actuale
– cunoașterea motivațiilor care au condus la luarea deciziei de consultare a unui nutriționist
– realizarea unui inventar detaliat al alimentelor consumate
– identificarea obiceiurilor alimentare prin intermediul unui rappel pe 24 de ore
– definirea masei de grăsime prin tehnica BIA (analiza impedanței bioelectrice)
– măsurarea perimetrului abdominal
– identificarea raporturilor dintre creșterea în greutate și obiceiurile alimentare și, mai ales, stabilirea legăturii dintre creșterea în greutate și evenimentele particulare din viața unui om, care pot influența negativ comportamentul alimentar
– explicarea unor puncte fundamentale ale unui regim alimentar:
- nu există un regim miracol, valabil pentru toată lumea
- fiecare persoană are un istoric personal, care intervine în procesul de îngrășare
- un regim care dă rezultate în cazul unei persoane nu va da rezultate în cazul tuturor celor care vor să slăbească (nu se folosesc diete tip, fotocopiate și standardizate)
- avertizare privind regimurile de tip „yo yo” și a acelor diete care, urmate fără consultarea unui specialist, pot duce la îngrășare
În funcție de diagnosticul nutrițional stabilit, se fixează un obiectiv privind greutatea corporală, adaptat condițiilor dvs. Obiectivul fixat, individualizat, nu-și propune să înfometeze, să creeze frustrări, să izoleze persoana de viața sa socială, ci să răspundă nevoilor unui regim alimentar echilibrat și să aibă ca finalitate obținerea rezultatului dorit.