Familia: Ebenaceae
Denumire ştiinţifică: Diospyros kaki, Diospyros virginiana
Porţia: 1/2 fruct (80 grame)
Kaki este un fruct oriental, bogat în fibre şi în caroteni (precursori de vitamina A). În plus, acest fruct conţine şi cantităţi mici de acid folic şi vitamina C. Un fruct mediu conţine 6 grame de fibre, 2,733 IU vitamina A (de 1,2 ori DZR pentru femei, 92% din DZR pentru bărbaţi) şi 12.6 mg vitamina C (17 % din DZR pentru femei, 14 % din DZR pentru bărbaţi).
Kaki este fructul naţional al Japoniei. El este cultivat şi în China, Israel, Coreea, precum şi în SUA. Există sute de soiuri de kaki în lume, aceste fructe fiind disponibile toamna, începând cu luna septembrie şi până la începutul lui decembrie.
Valori nutritive
|
Beneficii pentru sănătate
Kaki este un fruct care conţine numeroase substanţe bioactive, având o puternică putere antioxidantă. Conţine polifenoli, carotenoizi (pigmentul portocaliu), vitamina C şi taninuri, toate acestea având proprietăţi antioxidante importante pentru prevenţia a numeroase afecţiuni. Pe lângă faptul că sunt antioxidanţi, carotenoizii sunt şi precursori de vitamina A, o vitamină esenţială pentru vedere, sistemul imun şi pentru sănătatea pielii.
Un studiu a evidenţiat şi faptul că introducerea acestui fruct în alimentaţie are un impact pozitiv asupra nivelului colesterolului total în sânge şi asupra LDL (colesterolul rău).
Utilizări
Pentru iarnă, aceste fructe pot fi păstrate în formă deshidratată sau congelate.
Dacă fructele pe care le-aţi cumpărat nu sunt coapte suficient, le puteţi lăsa să se coacă la temperatura camerei. Le puteţi depozita într-o pungă de hârtie pentru a accelera procesul. Dacă adăugaţi în pungă fructe care degajă etilenă, cum sunt bananele sau merele, puteţi accelera procesul de coacere.
Bibliografie:
1. Encyclopédie visuelle des aliments, Éditions Québec Amérique inc. 2006. Pag 253.
2. Soon-Teck Jung, Yong-Seo Park, Zofia Zachiwieja, Maria Folta, Henryk Barton, Jadwiga Piotrowicz, Elena Katrich, Simon Trakhtenberg, Shela Gorinstein. Some essential phytochemicals and the antioxidant potential in fresh and dried persimmon. International Journal of Food Sciences and Nutrition, March 2005; 56(2): 105/113.
3. Gato N, Kadowaki A, Hashimoto N, Yokoyama S, Matsumoto K. Persimmon fruit tannin-rich fiber reduces cholesterol levels in humans. Ann Nutr Metab. 2013;62(1):1-6. doi: 10.1159/000343787. Epub 2012 Nov 17.
