Nu se poate să vorbim despre o alimentaţie echilibrată fără a sublinia rolul şi importanţa proteinelor pentru buna funcţionare a organismului uman.
Dar ce sunt, mai exact, aceste proteine şi de ce sunt ele atât de importante?
Proteinele sunt molecule organice alcătuite din subunităţi mai mici, numite aminoacizi. Pentru o mai bună înţelegere, ne putem imagina proteinele asemenea cuvintelor, doar că în loc de litere avem alt tip de „cărămizi” – aminoacizii. Aceşti aminoacizi sunt uniţi între ei prin legături chimice, iar lanţul de aminoacizi astfel format este „împachetat” în diverse moduri pentru a forma structuri tridimensionale, atât de importante pentru buna funcţionare a organismului.
Există două categorii principale de aminoacizi. În primul rând, există aminoacizii esenţiali – acei aminoacizi pe care organismul uman nu îi poate produce şi pe care trebuie să îi obţinem din alimentaţie.
Aminoacizii pe care organismul uman îi poate sintetiza se numesc neesenţiali.
De ce este important să consumăm suficiente proteine?
În timul digestiei, proteinele din alimente sunt scindate (fragmentate) în aminoacizii constituienţi. Aceşti aminoacizi sunt absorbiţi şi ajung în sânge. Aceşti aminoacizi sunt folosiţi în organism pentru sinteza altor proteine care vor avea funcţii extrem de importante în organism: enzime, hormoni, anticorpi, neurotransmiţători etc. Fără un aport corespunzător de proteine, organismul uman nu poate funcţiona corect. De asemenea, proteinele au şi rol structural, fiind extrem de importante în creşterea şi refacerea ţesuturilor. Fiecare celulă a organismului uman conţine proteine şi avem nevoie constantă de proteine din alimentaţie atât pentru construirea unor celule noi, cât şi pentru repararea ţesuturilor existente.
