Cafeaua este renumită datorită conţinutului său în cafeină, substanţă cu ajutorul căreia îşi încep ziua foarte mulţi oameni.
Un studiu recent realizat in cadrul Universităţii Johns Hopkins a arătat că 200 mg cafeină (200-350 ml cafea) i-a ajutat pe participanţii la studiu să reţină mai uşor detaliile. Dar cafeaua nu este doar un vehicul pentru cafeină, ci conţine sute de compuşi diferiţi, inclusiv antioxidanţi, substanţe care protejează celulele corpului. În plus, cafeaua mai conţine şi magneziu şi crom, minerale care împreună cu insulina reglează nivelul glicemiei în organism. Studii recente au arăat că există, cu adevărat, o asociere între consumul de cafea şi un risc mai scăzut pentru diabet de tip 2.
Atenţie, însă, femeile însărcinate ar trebui să limiteze consumul de cafea la cel mult 1-2 ceşti întrucât cafeina traversează placenta. De asemenea, hipertensivii ar trebui să limiteze, la rândul lor, consumul de cafea.
De asemenea, este foarte important să alegeţi o cafea de bună calitate. Conform specialiştilor cafeaua superioară este curată, cu un gust intens şi aciditate medie, în timp de cafeaua inferioară este „prăfuită”. Şi mai interesant este faptul că o cafea superioară devine mai bună când se răceşte, spre deosebire de o cafea inferioară care devine mai puţin plăcută la răcire. Mai mult, o cafea bună nu mai are nevoie de adaus de zahar sau de lapte.
