Rondelele de orez sunt prezentate adesea ca fiind alimente sănătoase și savuroase. Scoase la înaintare de comercianții de produse bio sau dietetice, acestora li se atribuie un conținut sărac în calorii, dar sățios. Unii nutriționiști le recomandă și în cadrul dietelor pentru managementul ponderal. Din păcate însă, rondelele de orez expandat constituie un fals prieten al dietelor.
Un indice glicemic foarte crescut
Rondelele de orez expandat au un indice glicemic (IG) de 85, fiind încadrate astfel în clasa alimentelor cu indice glicemic crescut. În funcție de indicele glicemic alimentele pot fi împărțite în trei categorii: cu IG scăzut (între 0 și 35), cu IG mediu (între 35 și 50) și cu IG crescut (mai mare de 50). Cu cât un aliment are indice glicemic mai mare, cu atât crește cantitatea de insulină care trebuie să fie eliberată de pancreas pentru a echilibra nivelul glucozei din sânge (glicemia). La acest nivel, pancreasul și întregul organism resimt o adevărată agresiune.
Zahăr ascuns
Prin comparație cu rondelele de orez expandat, zahărul alb are un indice glicemic de 70. Pentru organism, consumul de rondele de orez expandat este așadar similar cu cel de zahăr, dar cu mai puțin gust dulce!
Un produs cu adevărat dietetic?
Aportul caloric al rondelelor de orez este destul de ridicat. Fiind de aproximativ 380 kcal la 100 de grame, acesta este mai mare chiar și decât cel al pâinii!
Zahărul „cheamă” mai mult zahăr
Alimentele care duc la apariția hiperglicemiei nu sunt sățioase. La scurt timp după consumul acestora apare senzația de foame, dar în special foamea sau „pofta” de dulce!