Un studiu realizat de cercetătorii Universității Birzeit din Palestina a indicat faptul că dioxidul de carbon din băuturile carbogazoase ar putea fi asociat cu obezitatea.
Cercetătorii au descoperit că șoarecii care au consumat apă carbogazoasă au mâncat mai mult și au crescut mai mult în greutate comparativ cu cei care au băut apă plată. Creșterea în greutate a fost asociată cu o creștere a producției de grelină, hormon care determină stimularea apetitului atât în cazul rozătoarelor, cât și la om.
Cercetătorii au realizat același studiu având ca subiect și 20 de bărbați tineri, și în cazul acestora fiind evidenția creșterea nivelului de grelină în cazul consumului de apă carbogazoasă.
Nu este foarte clar dacă doar consumul de apă carbogazoasă și creșterea nivelului de grelină determină obezitate. Este foarte probabil ca această creștere în greutate să fie determinată de alți factori de mediu, sociali sau de stilul de viață. Persoanele care consumă băuturi carbogazoase pot mai curând să aibă un stil de viață nesănătos, o alimentație dezechilibrată și activitate fizică redusă.
http://www.obesityresearchclinicalpractice.com/article/S1871-403X%2817%2930006-6/fulltext