Cu siguranță ați auzit de numeroase ori discutându-se despre fibrele alimentare și despre cât de bune sunt ele pentru sănătate. Dar ce sunt aceste fibre și în ce alimente le găsim? Este necesar să consumăm suplimente cu fibre sau o alimentație echilibrată este de ajuns?
Fibrele alimentare sunt compuși chimici din structura alimentelor, care sunt eliminați din tubul digestiv total nedigerați sau sunt parțial digerați. Din acest motiv spunem că fibrele alimentare au un rol funcțional. În funcție de solubilitatea lor în apă, fibrele alimentare se pot clasifica în solubile și insolubile.
Iată principalele roluri ale fibrelor alimentare:
1. Fibrele insolubile, în special cele din cerealele integrale, sunt utile în tratarea și prevenirea constipației și hemoroizilor.
2. Consumul de fibre solubile duce la scăderea colesterolului. Unele tipuri de fibre par să aibă un efect mai mare în acest sens decât altele. De exemplu, fibrele din fulgii de ovăz sunt mai eficiente în scăderea nivelului colesterolului din sânge decât fibrele din grâu.
3. Fibrele alimentare ajută la reducerea riscului de apariție a unor forme de cancer, în special a cancerului de colon. Această afirmație este argumentată prin faptul că fibrele insolubile cresc tranzitul intestinal și rata cu care deșeurile sunt eliminate din organism. Astfel, organismul este mai puțin expus la acțiunea substanțelor toxice produse în timpul digestiei.
4. Dietele bogate în fibre pot fi utile pentru persoanele care doresc să scadă în greutate. Fibra în sine nu are calorii, dar oferă o mai mare senzație de sațietate.
Fibre alimentare se găsesc doar în alimentele vegetale: fructe, legume, nuci și cereale. Carnea, laptele și ouăle nu conțin fibre. Fibrele solubile se găsesc în fasole, tărâțe de ovăz, fructe și legume, în timp ce fibrele insolubile se găsesc în cereale integrale și în fasole. Atenție, nu trebuie să consumați fibre alimentare în exces doar din dorința de a slăbi, întrucât excesul poate duce la eliminarea unor minerale precum calciul, magneziul sau fierul.