Pentru mulți dintre noi răspunsul la această întrebare este, inevitabil, afirmativ, prin asociere poate cu faptul că versiunile brune ale multor alimente precum orez, pâine sau paste sunt incontestabil mai bogate în nutrienți.
Diferența dintre zahărul alb și cel brun
Zahărul brut se obține din trestia de zahăr, având culoare ușor brună. Această culoare este dată de prezența melasei, un produs rezidual rezultat în procesul de obținere a zahărului. Zahărul brut este prelucrat până devine alb, prin înlăturarea melasei. Ulterior, zahărul brun este obținut prin adăugarea melasei la zahărul alb. Diferența de gust este dată de melasă, un lichid vâscos, având o culoare brun-neagră, cu miros plăcut de cafea proaspăt prăjită și un gust dulce-amărui. Comparativ cu zahărul alb, cel brun are un gust mai dulce, mai bogat.
Utilizarea zahărului alb sau brun în alimente
Zahărul alb poate fi utilizat într-o varietate de alimente, fiind un ingredient important în patiserie. Produsele de patiserie au însă un gust mai bun dacă zahărul alb este înlocuit cu cel brun, dar acesta din urmă poate schimba culoarea produselor obținute. Ambele tipuri de zahăr sunt utilizate pentru îndulcirea ceaiului și a cafelei.
Valoarea nutrițională a zahărului alb și brun
Deși multe persoane cred că zahărul brun constituie o opțiune mai sănătoasă decât cel alb, adevărul este că există diferențe extrem de mici între cele două tipuri. Zahărul alb reprezintă 99,9% zaharoză pură, în timp ce zahărul brun este constituit din 97% zaharoză, 2% apă și 1% alte substanțe. O linguriță de zahăr alb aduce 16 kilocalorii, în timp ce aceeași cantitate de zahăr brun are o valoare energetică de 17 kilocalorii. Melasa din zahărul brun conține minerale precum calciul, potasiul, magneziul și fierul, dar în cantități mult prea mici pentru a aduce vreun beneficiu organismului.
Mai mult, zahărul brun, precum și melasa, care constituie un reziduu rezultat din prelucrarea sfeclei, pot conține și impurități, resturi de pesticide și chiar metale grele. Legislația actuală stabilește cu exactitate limitele maxime până la care pot ajunge aceste substanțe în compoziția zahărului comercializat.
Concluzie
Alegerea dintre zahăr brun sau alb reprezintă doar o chestiune de gust, ambele fiind dăunătoare dacă sunt consumate în cantități prea mari. În nici un caz însă nu putem spune că zahărul brun este mai bun din punct de vedere nutrițional decât cel alb.
