Doriţi să vă creşteţi rezistenţa şi performanţa fizică, în întregul său? Gândiţi-vă să adăugaţi sfeclă roşie sau suc de sfeclă roşie în meniul dvs de zi cu zi.
Sfecla roşie şi sucul de sfeclă roşie sunt, în mod natural, bogate în nitrat şi pot fi un ajutor în creşterea performanţei sportive. Nitraţii şi nitriţii sunt transformaţi într-un puternic vasodilatator, oxidul nitric (NO), acesta fiind important pentru funcţia cardiovasculară, circulaţia sanguină şi pentru creşterea cantităţii de oxigen care ajunge la muşchi. Acest lucru duce la creşterea forţei musculare şi a duratei de timp în care muşchii pot depune efort.
Un studiu publicat în Jurnalul Academiei de Nutriţie şi Dietetică (Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics) a arătat că adăugarea în alimentaţie a sfeclei preparate termic poate îmbunătăţi performanţa la alergare. După ce au consumat 200g de sfeclă roşie, sportivii au putut alerga cu aproximativ 3% mai rapid. Într-un alt studiu, sucul de sfeclă consumat de ciclişti i-a ajutat să parcurgă o distanţă cu 16% mai mare.
Beneficiile nu sunt evidente doar în cazul sportivilor.
Sfecla are capacitatea de a scădea inflamaţia şi de a stimula procesele naturale de detoxifiere ale organismului. Compuşii antiinflamatori din sfeclă, betalainele, sunt studiate pentru beneficiile pe care le pot aduce în cazul afecţiunilor inimii şi a managementului hipertensiunii arteriale.
Nu trebuie să confundaţi nitraţii care apar în mod natural în plante cu nitraţii de sodiu, aditivi utilizaţi în sosuri şi în semipreparatele din carne. Nitratul de sodiu a fost legat de unele tipuri de cancere, inclusiv cancerul colorectal şi pancreatic. Este important să reţineţi că nitraţii sunt adăugaţi în alimente dense din punct de vedere caloric, sărace în nutrienţi, bogate în grăsimi saturate şi cu exces de sodiu.
Studiile epidemiologice si toxicologice nu au evidenţiat însă nici o legătură între cancer şi nitraţii care apar în mod natural în legume precum sfecla roşie, conopida, spanac, brocoli sau roşii.
