Sub denumirea de Spirulină este comercializată masa uscată a unei cianobacterii, Arthrospira platensis, acesta fiind un produs în totalitate de origine biologică.
Algele, și în special microalgele, au fost folosite ca aliment din timpuri preistorice și joacă în continuare un rol important în tradițiile culinare din multe state, în special din Asia.
Astăzi, câteva companii produc Spirulina ca supliment alimentar, fiind comercializată în întreaga lume. Pe de altă parte, aproxmativ 30% din producția mondială de Spirulină este utilizată pentru hrana animalelor.[1]
Analizele biochimice au arătat că Spirulina are o mare importanță pentru sănătatea umană, fiind o importantă sursă de proteine, vitamine, amino-acizi, minerale, acizi grași esențiali (inclusiv acid linoleic), glicolipide și sulfolipide [2,3] precum și ficobiline (precum ficocianina) și alte fitochimicale.[4]
În ultimii ani, au fost confirmate numeroase proprietăți ale Spirulinei: efect antibacterian [5], hipocolesterolemiant [6], anti-inflammator [7] și anti-Parkinson [8]. Este, de asemenea, implicată în prevenirea cataractei [9], ischemiei cerebrale [10,11], rinitelor alergice acute [12] și a reactivității vasculare [13]. Multe dintre proprietățile menționate sunt consecința activității antioxidante pe care o are alga [14–16] în întregimea sa sau unele dintre ingredietele conținute precum fitocianinele.[17-21]
Studiile făcută pe celule, animale de laborator și oameni au arătat că spirulina are efecte antitoxice. Astfel, alga are un efect protectiv împotriva cardiotoxicității, hepatotoxicității, nefrotoxicității, neurotoxicității etc.
În ultimele decenii au fost realizate numeroase studii pentru evidențierea proprietăților Spirulinei. S-a văzut că suplimentarea cu Spirulină la pacienți cu diabet zaharat de tip 2 ajută la un control mult mai bun al glicemiei.[22] Au fost propuse mai multe teorii care să explice potențialul hipoglicemiant al Spirulinei. O teorie atribuie acest efect conținutului crescut de fibre din Spirulină. Vâscozitatea fibrelor a fost propusă ca principal mecanism. Studiile au arătat că această capacitate a fibrelor de a forma geluri scade rata de absorbție a glucozei.[22]
O altă teorie sugerează rolul proteinelor din Spirulină. Însăși proteinele alimentare stimulează secreția insulinică atunci când sunt consumate alături de carbohidrați, potențând răspunsul insulinic [23,24]. Așadar, este posibil ca ingestia de Spirulină, în timpul meselor, să stimuleze secreția de insulină.
Studiile au arătat și că Spirulina este un eficient agent de scădere a trigliceridelor și a colesterolului.[25] Pentru această acțiune au fost propuse mai multe teorii, atenția principală fiind acordată acidului gama linoleic (GLA) conținut. Spirulina este singura sursă vegetală de GLA. GLA este un precursor de prostaglandine (PG), acestea fiind esențiale pentru reglarea a numeroase procese din organism precum presiunea sanguină, sinteza de colesterol, inflamația și proliferarea celulară.
De asemenea, Spirulina s-a dovedit a fi de ajutor și în cazul suferinzilor de astm bronșic, datorită antioxidanților conținuți, ajutând astfel la combaterea deteriorării și la reducerea inflamației căilor respiratorii. Conform studiilor, Spirulina introdusă alături de tratamentul astmului ajută la controlul afecțiunii. [26]
De asemenea, au fost realizate studii și pentru evidențierea beneficiilor Spirulinei în cazul persoanelor care suferă de sindrom nefrotic. S-a observat astfel că Spirulina scade riscul apariției complicațiilor cardiovasculare la acești pacienți, încetinind și agravarea bolii renale.[27]
Acestea sunt doar câteva dintre utilizările Spirulinei, beneficiile sale fiind mult mai numeroase, cele mai importante fiind datorate capacității antioxidante pe care alga o are.
- Belay, A., Kato, T., and Ota, Y.,Spirulina(Arthrosrpira): potential application as an animal feed supplement,J. Appl. Phycol., 8, 303, 1996.
- Mendes, R.L. et al., Supercritical carbon dioxide extraction of compounds with pharmaceutical importance from microalgae,Inorg. Chim. Acta., 356, 328, 2003.
- Campanella, L., Crescentini, G., and Avino, P., Chemical composition and nutritional evaluation of some natural and commercial food products based onSpirulina, Analusis, 27, 533, 1999
- .Dillon, J.C., Phuc, A.P., and Dubacq, J.P., Nutritional value of the algaSpirulin,World Rev. Nutr. Diet., 77, 32, 1995.
- Belay, A., The potential application ofSpirulina(Arthrospira) as a nutrition and therapeutic supplement in health management,J. Am. Nutr. Ass., 5, 27, 2002
- Nagaoka, S. et al., A novel protein C-phycocyanin plays a crucial role in the hypocholesterolemic action of Spirulina platensisconcentrate in rats,J. Nutr., 135, 2425,2005.
- Rasool, M., Sabina, E.P., and Lavanya, B., Anti-inflammatory effect ofSpirulina fusiformison adjuvant-induced arthritis in mice,Biol. Pharm. Bull., 29, 2483, 2006.
- Chamorro, G. et al., Spirulina maxima pretreatment partially protects against 1-methyl-4-phenyl-1,2,3,6-tetrahydropyridine neurotoxicity,Nutr. Neurosc., 9, 207,2006.
- Haque, S.E. and Gilani, K.M., Effect of ambroxol, Spirulinaand vitamin-E in naphthalene induced cataract in female rats,Indian J. Physiol. Pharmacol., 49, 57,2005.
- Khan, M. et al., C-phycocyanin protects against ischemia-reperfusion injury of heart through involvement of p38 and ERK signaling,Am. J. Physiol Heart Cire Physiol.,290, H2136, 2005.
- Wang, Y. et al., Dietary supplementation with blueberries, spinach, orSpirulina reduces ischemic brain damage,Exp. Neur., 193, 75, 2005.
- 24. Mao, T.K., Vann der Water, J., and Gershwin, M.E., Effects ofSpirulina-based dietary supplement cytokine production from allergic rhinitis patients,J. Med. Food,8,27, 2005.
- Mascher, D. et al., Ethanolic extract ofSpirulina maximaalters the vasomotor reactivity of aortic rings form obese rats,Arch. Med. Res., 37, 50, 2005.
- Miranda, M.S. et al., Antioxidant activity of the microalgaSpirulina maxima, Braz. J.Med. Biol. Res., 31, 1075, 1998.
- Piñero-Estrada, J.E., Bermejo-Bescós, P., and Villar del Fresno, A.M., Antioxidant activity of different fractions ofSpirulina Platensisprotean extract,Il farmaco, 56, 497, 2001.
- Wu, L.C. et al., Antioxidant and antiproliferative activities ofSpirulinaand chlorella water extracts,J.Agric.Food Chem., 53, 4207, 2005.
- Romay, C., Ledón, N., and González, R., Further studies on anti-inflammatory activity of phycocyanin in some models of inflammation,Inflamm. Res., 47, 334, 1998.
- Romay, C. et al., Antioxidant and anti-inflammatory properties of C-phycocyanin from blue-green algae,Inflamm. Res., 47, 36, 1998.
- Romay, C. et al., C-phycocyanin; a biliprotein with antioxidant, anti-inflammatoryand neuroprotective effects,Curr. Protein Sci., 4, 207, 2003.
- Farooq, S.M. et al., Prophylactic role of phycocyanin: a study of oxalate mediated renal cell injury,Chem. Bio. Interact., 149, 1, 2004.
- Farooq, S.M. et al., Oxalate-mediated nephronal impairment and its inhibition byc-Phycocyanin: a study on urolithic rats,Mol. Cell. Biochem., 284, 95, 2006.
- Parikh, P.M., Mani, U.V., and Iyer, U.M., Control of diabetes mellitus through the food supplementspirulina,Ann. Nutr. Metab., 45, 1, 282, 2001.
- Westphal, S.A., Gannon, M.C., and Nuttal, F.Q., Metabolic response to glucose ingested with various amounts of proteins,Am. J. Clin. Nutr., 52, 262, 1990.
- McCarty, M.F., The origins of Western obesity: a role for animal protein?Med. Hypotheses, 54, 488, 2000.
- Nayaka, N., Homa, Y., and Goto, Y., Cholesterol lowering effect ofspirulina, Nutr. Rep. Int., 37, 1329, 1988.
- Mishra, M., The effect ofspirulinain the treatment of bronchial asthma, MSc Dissertation Thesis, Department of Foods & Nutrition, The M. S. University of Baroda, Vadodara, 1998.
- Samuels, R. et al., Hypercholesterolemic effect of spirulina in patients with hyperlipidemic nephrotic syndrome,J. Med. Fd., 5, 91, 2002.