De la cumpărarea lor din magazine şi până la prepararea în bucătărie, alimentele trebuie să fie prelucrate într-un mod sigur şi responsabil, pentru a evita contaminarea cu microorganismele din mediul înconjurător. Există câteva greşeli pe care, poate, mulţi dintre noi le facem involuntar şi inconştient atunci când vine vorba de alimentaţia noastră.
Folosirea unui singur tocător pentru toate alimentele
Cei mai mulţi oameni folosesc acelaşi tocător pentru carne şi pentru legume. Dar, pentru a evita contaminarea alimentelor este indicat să evitaţi acest lucru. Astfel, este posibil ca anumite microorganisme de pe carne să rămână pe tocător şi să fie tranferate legumelor. În timp ce carnea este preparată termic, fapt ce ajută la distrugerea microorganismelor potenţial patogene, legumele pot fi consumate crude, în salate, de exemplu.
Spălarea cărnii crude
Probabil consideraţi că este bine să spălaţi carnea înaite de preparare, atunci când o scoateţi din ambalaj, dar, în realitate, creaţi un mediu foarte periculos în bucătăria dvs. Nu doar că spălarea cărnii nu este necesară deoarece microorganismele sunt distruse prin preparare termică, ba, mai mult, picăturile de apă mici ce sar la spălare ajută la răspândirea microorganismelor în întreaga bucătărie. Studiile arată că bacteriile se pot împrăştia pe o distanţă de până la 2 metri în bucătăria dvs.
Vizitarea raionului de peşte sau carne la începutul cumpărăturilor
Dacă în traseul dvs obişnuit prin magazin treceţi mai întâi pe la raionul de peşte sau carne, este timpul să vă schimbaţi obiceiul. Peştele şi fructele de mare proaspete trebuie să fie refrigerate imediat, fiind alimentele cele mai sensibile la temperatură.
