Cea mai mare parte din colesterolul endogen este sintetizată de organism pe parcursul nopții! Din acest motiv, masa de seară poate fi importantă pentru un bun control al colesterolului din sânge!
- Colesterolul – compus esențial pentru funcționarea organismului uman
Colesterolul este un compus esențial pentru funcțiile fiziologice normale, fapt ce poate fi cu ușurință demonstrat atunci când biosinteza acestuia este întreruptă sau când se acumulează în exces.
De exemplu, pierderea activității unei enzime implicate în sinteza colesterolului (7-dehidrocolesterol reductaza) are drept consecință creștere deficitară înainte și după naștere, microcefalie (craniu de dimensiuni reduse), retard mental şi malformaţii multiple, manifestări cunoscute sub denumirea de sindrom Smith-Lemli-Opitz.
La cealaltă extremă, excesul de colesterol, la nivelul vaselor sanguine, contribuie semnificativ la apariția bolilor coronariene, disfuncției vasculare și aterosclerozei.
- Organismul își produce singur cea mai mare parte din colesterolul necesar
Colesterolul este un compus esențial pentru structura tuturor membranelor celulare, fiind necesar și pentru sinteza vitaminei D, a hormonilor (inclusiv pentru estrogen și testosteron) și a acizilor biliari (cu rol în digestia grăsimilor). Există un colesterol exogen, care provine din alimente, și un colesterol endogen, produs de organismul nostru.
Astfel, colesterolul este atât de important încât organismul își produce singur 80% din colesterolul necesar, doar 20% provenind din alimentație.
O alimentație dezechilibrată poate aduce organismului un maxim de 300mg de colesterol într-o zi! Prin urmare, impactul colesterolului alimentar este limitat!
Ca structură, creierul reprezintă organul cu cel mai mult colesterol în compoziție, dar, în ceea ce privește sinteza, principalul „loc de producție” îl reprezintă ficatul.
Bila elimină zilnic în intestin alte 700 mg de colesterol, mai mult de dublul celui alimentar (exogen), în timp ce, pe parcursul a 24 de ore, ficatul, pielea și alte celule produc 1-2 grame de colesterol (colesterol endogen).
Odată sintetizat, corpul nostru nu poate distruge colesterolul, ci îl poate doar elimina prin bilă!
- Sinteza colesterolului are o variație diurnă
Este deja bine cunoscut faptul că organismul uman este influențat de lumina solară și de succesiunea dintre noapte și zi. Astfel, nici sinteza colesterolului nu este constantă pe parcursul zilei, ci, ca aproape toate funcțiile organismului, prezintă variații diurne, nivelul maxim de sinteză fiind atins noaptea. De astfel, conform studiilor, 60-70% din totalul colesterolului endogen este sintetizat pe parcursul nopții.
- Masa de seară – importantă pentru menținerea colesterolului în limite normale
Având în vedere faptul că cea mai importantă sinteză de colesterol se realizează noapte, este evident că masa de seară poate avea o influență semnificativă asupra acestui proces. Astfel, conform studiilor, cu cât mâncăm mai târziu, cu atât nivelul LDL-colesterolului seric (colesterolul „rău”) crește.
De asemenea, nu contează doar când, ci și ce alimente mâncăm. Oscilațiile bruște ale glicemiei după masă (care determină variații bruște și ale insulinei) cauzează o creștere a sintezei de colesterol.
Prin urmare, sunt contraindicate mesele bogate în carbohidrați, precum și consumul dulciurilor, la ore târzii.
- Alte recomandări:
Pentru o bună eliminare a excesului de colesterol din organism, respectați mesele principale ale zilei și hidratați-vă corespunzător!
De asemenea, este indicat să evitați alimentele bogate în grăsimi saturate (grăsimile de origine animală, uleiul de cocos etc).