Termenul FODMAP a fost introdus de cercetătorii australieni Susan J. Shepherd și Peter R. Gibson care, în studiile pe care le-au realizat alături de colegii lor din cadrul universității Monash, au descoperit că, recomandând un regim ce presupunea evitarea anumitor alimente, au putut ajuta 75-85% dintre pacienții lor diagnosticați cu sindromul colunului iritabil să obțină o reducere considerabilă a intensității simptomelor.
Într-o dietă de eliminare FODMAP, sunt evitate anumite zaharuri și unele fibre care pot cauza simptome precum diaree, constipație, balonare sau dureri abdominale, în cazul persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil.
Printre compușii de tip FODMAP se numără:
- Lactoza (zahărul din lapte);
- Fructoza (zahărul din fructe);
- Sorbitol, manitol și alți îndulcitori (se găsesc în unele fructe și legume, dar și în bomboane și gumele de mestecat);
- Fructani (un tip de fibre ce se găsesc în grâu, ceapă și usturoi)
- GOS – galacto-oligozaharide (un tip de fibre ce se găsesc în fasole, humus și în laptele de soia).
Acești compuși au mai multe lucruri în comun. Astfel, ei pot avea o proastă absorbție la nivel digestiv. Sunt rapid fermentați de către bacteriile intestinale. Au capacitatea de a trage lichidele în intestine printr-un proces numit osmoză. Creșterea încărcării cu lichide, împreună cu tipul și cantitatea de gaz produs, cauzează distensie și modificări ale motilității intestinale, conducând la simptomele specifice sindromului colonului iritabil.
Așadar, dacă simptomele sindromului colonului iritabil nu vă dau pace, un regim de eliminare FODMAP ar putea să fie soluția!