Dieta fără gluten este un regim alimentar recomandat a fi urmat, pe tot parcursul vieţii, de către persoanele diagnosticate cu boala celiacă.
Boala celiacă este o boală autoimună ce afectează intestinul subţire, împiedicând absorbţia nutrienţilor din alimentele consumate. Afectarea intestinului subţire este cauzată de o reacţie la glutenul consumat, o proteină ce se găseşte în unele cereale, cum ar fi grâul şi secara. Printre simptomele bolii celiace se numără: balonările, diareea, durerile abdominale, oboseala, durerile articulare, scădere în greutate şi multe altele. Nu există medicamente sau intervenţii chirurgicale pentru tratamentul bolii celiace, prin urmare ţinerea unui regim alimentar fără gluten este necesară.
Dieta fără gluten a devenit celebră în rândul vedetelor care au susţinut că acest regim poate ajuta la scăderea în greutate şi la creşterea nivelului de energie. Se pare, astfel, că tot mai multe persoane asociază dieta fără gluten cu scăderea în greutate mai curând decât cu boala celiacă.
- Scădere în greutate
Unele persoane susţin că au scăzut în greutate după ce au început un regim fără gluten. Acest lucru poate fi posibil, dar depinde foarte mult de alimentele care au fost alese pentru înlocuirea produselor cu gluten. De exemplu, dacă înlocuim făina de grâu cu amidon din cartofi, nu vom obţine o scădere în greutate, dar înlocuind pâinea albă cu un produs obţinut din quinoa sau alte cereale bogate în fibre am putea obţine o reducere a greutăţii corporale.
- Mai multă energie
Unele persoane susţin că au experimentat un nivel crescut de energie după ce au început să urmeze un regim alimentar fără gluten. O explicaţie pentru acest lucru ar putea consta în faptul că aceste persoane consumă mai multe fructe şi legume și mai puţine produse bogate în grăsimi, cu un aport energetic crescut. Atunci când urmează un regim alimentar sănătos, echilibrat, multe persoane pot simţi că au mai multă energie, indiferent dacă elimină sau nu glutenul din dietă. Nu există studii care să ateste faptul că eliminarea glutenului din alimentaţie duce la creşterea nivelului de energie.
Riscurile dietelor fără gluten
Există mai multe riscuri ce apar în cazul adoptării unui regim alimentar fără gluten. Evitarea cerealelor înseamnă consumul unei cantităţi mai mici de alimente bogate în nutrienţi, fapt ce poate duce la deficit de iod, calciu, tiamină, riboflavină, niacină şi folat.
Alături de fructe şi legume, cele mai importante surse de fibre sunt cerealele integrale şi pâinea integrală, care conţin gluten. Multe persoane ce urmează un regim fără gluten tind să consume mai puţine fibre, fapt ce poate duce la constipaţie.
Urmarea unei diete fără gluten poate duce la scăderea bacteriilor benefice din intestin (Bifidobacterium şi Lactobacillus), fapt ce poate avea impact negativ asupra sistemului imun.
Prin urmare, dacă nu suferiţi de boala celiacă, nu este recomandat să urmaţi o dietă fără gluten.
Bibliografie:
2. Celiac disease. ADA Nutrition Care Manual. http://nutritioncaremanual.org/topic.cfm?ncm_heading=Nutrition%20Care&ncm_toc_id=22684. Accessed January 26, 2011
3. Loftus CG, et al. Celiac disease. American College of Gastroenterology. http://www.acg.gi.org/patient/gihealth/celiac.asp. Accessed February 1, 2011
4. Mayo Foundation for Medical Education and Research. Nutrition and healthy eating: Gluten-Free Diet. Accessed February 1, 2011.
5. National Foundation for Celiac Awareness. Dietitian takes on gluten-free weight loss rumors. http://www.celiaccentral.org/News/News-Feeds/Celiac-in-the-News/Celiac-in-the-News/161/pg__1/vobId__4303/. Accessed February 1, 2011.
6. Palma GD, Nadal I et al (2009). Effects of a gluten-free diet on gut microbiota and immune function in healthy adult human subjects. British Journal of Nutrition. 102(8): 1154-60.
7. Rossi, M., & Schwartz, K (2010). Celiac disease and intestinal bacteria: not only gluten? Journal of Leukocyte Biology. 87: 749-51.
8. Thompson, T., Lee, A., and Thomas, G. (2010). Gluten Contamination of Grains, Seeds, and Flours in the United States: A Pilot Study. 110, 937-940.