Considerate de grecii antici simbol al iubirii și fertilității, gutuile au devenit astăzi fructe uitate deși, prin nutrienții conținuți și aportul redus de calorii, ele au importante beneficii pentru organismul uman.
Beneficii pentru intestin
Consumate crude, sub formă de gem sau compot, gutuile au o acțiune benefică și protectoare asupra intestinului. Proprietățile lor anti-diareice sunt recunoscute. Astfel, gutuile sunt bogate în taninuri care încetinesc peristaltismul intestinal, în timp ce pectinele conținute au capacitatea de a reține o cantitate importantă de apă. În plus, datorită acțiunii lor astringente, taninurile din gutui au un rol protector asupra mucoasei intestinale: ele întăresc țesuturile, făcând straturile superficiale ale mucoasei mai puțin fragile, protejând astfel straturile subiacente. În plus, pectinele pot absorbi și inhiba toxinele, iar taninurile au o acțiune antiseptică.
Acțiune reglatoare
Datorită compoziției lor, gutuile pot exercita o acțiune reglatoare asupra diferitelor metabolisme. Pectinele conținute, gelifiate prin preparare termică, permit scăderea indicelui glicemic. Ele au un conținut bogat în fibre insolubile, capabile să determine o scădere a secreției de insulină post-prandiale. Aceste două caracteristici asociate determină o mai bună toleranță a glucidelor. Pectinele și fibrele insolubile pot favoriza și o scădere a nivelului colesterolului sanguin (prin încetinirea absorbției lipidelor și creșterea eliminării lor).
De asemenea, prezența taninurilor și a fibrelor pot reduce concentrația și stagnarea substanțelor potențial cancerigene la nivelul colonului.
Un studiu realizat în anul 2017 a arătat că extractul de gutui poate avea efecte benefice asupra ulcerelor gastrice. Astfel, acest extract are un efect protector asupra mucoasei gastrice, întărind factorii protector ai mucoasei gastrice, scăzând pH-ul gastric și activitatea pepsinei.
Ele sunt o sursă de vitamina C, dacă sunt consumate crude, cea mai mare parte din această vitamină fiind distrusă prin preparare termică. Compușii fenolici conținuți au și ei capacitate antioxidantă importantă. În plus, unele studii au demonstrat un potențial efect pozitiv privind prevenția cancerului de colon și renal.
Parvan M, Sajjadi SE, Minaiyan M., 2017 – Protective Effect of Two Extracts of Cydonia oblonga Miller (Quince) Fruits on Gastric Ulcer Induced by Indomethacin in Rats. / Int J Prev Med. 2017 Aug 24;8:58. doi 10.4103/ijpvm.IJPVM_124_17.
Silva BM, Andrade PB, Valentão P, Ferreres F, Seabra RM, Ferreira MA., 2004 – Quince (Cydonia oblonga Miller) fruit (pulp, peel, and seed) and Jam: antioxidant activity. J Agric Food Chem. 28;52(15):4705-12.
Magalhães AS, Silva BM, Pereira JA, Andrade PB, Valentão P, Carvalho M. Protective effect of quince (Cydonia oblonga Miller) fruit against oxidative hemolysis of human erythrocytes. Food Chem Toxicol. 2009 Jun;47(6):1372-7. doi: 10.1016/j.fct.2009.03.017. Epub 2009 Mar 21.
Carvalho M1, Silva BM, Silva R, Valentão P, Andrade PB, Bastos ML. First report on Cydonia oblonga Miller anticancer potential: differential antiproliferative effect against human kidney and colon cancer cells. J Agric Food Chem. 2010 Mar 24;58(6):3366-70.
Brouns F, Theuwissen E, Adam A, Bell M, Berger A, Mensink RP. Cholesterol-lowering properties of different pectin types in mildly hyper-cholesterolemic men and women. Eur J Clin Nutr. 2012 May;66(5):591-9.
Wikiera A, Irla M, Mika M. Health-promoting properties of pectin. Postepy Hig Med Dosw (Online). 2014 Jan 2;68(0):590-6.