Evaluarea initiala dureaza 1-2 ore, permite intelegerea istoricului personal si stabilirea unui plan de masuri adaptate nevoilor individuale.

Evaluarea initiala este compusa din:

I. Evaluarea nutritionala – abordare sistematizata prin care sunt colectate, inregistrate si interpretate date relevante de la pacient. Sunt luate in considerare date antropometrice, istoricul medical/alimentar, datele biochimice si istoricul social.

II. Diagnosticul nutritional

III. Stabilirea interventiei nutritionale

Calorie-Intake-to-Lose-WeightPe scurt, evaluarea nutritionala consta in:

– identificarea antecedentelor personale medicale si alimentare

– realizarea unui istoric al evolutiei greutatii corporale

– identificarea circumstantelor care au condus la aparitia problemelor actuale

– cunoasterea motivatiilor care au condus la luarea deciziei de consultare a unui nutritionist

– realizarea unui inventar detaliat al alimentelor consumate

– identificarea obiceiurilor alimentare prin intermediul unui rappel pe 24 de ore

– definirea masei de grasime prin tehnica BIA (analiza impedantei bioelectrice)

– masurarea perimetrului abdominal

– identificarea raporturilor dintre cresterea in greutate si obiceiurile alimentare si, mai ales, stabilirea legaturii dintre cresterea in greutate si evenimentele particulare din viata unui om care pot influenta negativ comportamentul alimentar

– explicarea unor puncte fundamentale ale unui regim alimentar:

  •  a) nu exista un regim miracol, valabil pentru toata lumea
  •  b) fiecare persoana are un istoric personal, care intervine in procesul de ingrasare
  •  c) un regim care da rezultate in cazul unei persoane nu va da rezultate in cazul tuturor celor care vor sa slabeasca (nu se folosesc diete tip, fotocopiate si standardizate)
  •  d) avertizare privind regimurile de tip “yo yo” si a acelor diete care, urmate fara consultarea unui specialist, pot duce la ingrasare

In functie de diagnosticul nutritional stabilit, se fixeaza un obiectiv privind greutatea corporala, adaptat conditiilor dvs, pana la urmatoarea programare. Obiectivul fixat, individualizat, nu-si propune sa infometeze, sa creeze frustrari, sa izoleze persoana de viata sa sociala, ci sa raspunda nevoilor unui regim alimentar echilibrat si sa aiba ca finalitate obtinerea rezultatului dorit.