Alimentaţia în sindromul colonului iritabil

Colonul iritabil reprezintă o patologie funcţională care nu are o cauză aparentă, având însă o mare răspândire în populaţie. Această afecţiune este caracterizată prin durere abdominală şi tulburarea tranzitului intestinal (diaree, constipaţie sau alternanţă diaree-constipaţie). Simptomele pot fi continue sau intermitente şi sunt prezente pe o perioadă de cel puţin 3 luni pentru ca diagnosticul…

Details

Ce este și cum se prepară Quesadilla?

Quesadilla este un preparat culinar inspirat din bucătăria mexicană. Concret, quesadilla reprezintă o clătită cu o umplutură pe bază de brânză. Clătita este preparată pe grill sau în tigaie, folosindu-se tortillia. Istoric… În secolul al XV-lea, când conchistadorii spanioli au ajus în Lumea Nouă, acest preparat culinar se număra deja printre preferințele poporului mesoamerican. Spaniolii…

Details

Cum evităm senzaţia de foame mai mult timp?

O parte integrantă a unui stil de viaţă sănătos constă în evitarea apariţiei acelor momente de foame puternica în urma cărora mâncăm cantităţi foarte impresionante de alimente. De foarte multe ori, ţinem cont doar de caloriile pe care le conţin alimentele consumate şi evităm anumite mâncăruri pe care le considerăm nesănătoase, dar nu luăm în…

Details

Kaki – un fruct cu numeroase virtuţi

Familia: Ebenaceae Denumire ştiinţifică: Diospyros kaki, Diospyros virginiana Porţia: 1/2 fruct (80 grame) Kaki este un fruct oriental, bogat în fibre şi în caroteni (precursori de vitamina A). În plus, acest fruct conţine şi cantităţi mici de acid folic şi vitamina C. Un fruct mediu conţine 6 grame de fibre, 2,733 IU vitamina A (de…

Details

Bananele, spaima dietelor?

Aţi auzit probabil, din înţelepciunea populară, că „bananele îngraşă” sau, şi mai precis, că „o banană face, ca şi calorii, cât o ceafă de porc”. Asta cu toate că o banană medie (aproximativ 120 grame) furnizează aproximativ 100 Calorii (kilocalorii), în timp ce o porţie de ceafă de porc prăjită în ulei poate ajunge la…

Details

Sare de masă, de mare sau Kosher?

Care este diferenţa dintre sarea de masă, sarea de mare şi sarea Kosher? În fond, toate conţin clorură de sodiu (NaCl). Ce le face să fie diferite? Cei mai mulţi bucătari ar spune că „gustul”. Sarea de masă este rafinată şi are adăugat un aditiv antiaglomerant – previne „unirea”, „lipirea” granulelor de sare. De asemenea,…

Details

De ce sunt importante proteinele din alimente?

Nu se poate să vorbim despre o alimentaţie echilibrată fără a sublinia rolul şi importanţa proteinelor pentru buna funcţionare a organismului uman. Dar ce sunt, mai exact, aceste proteine şi de ce sunt ele atât de importante? Proteinele sunt molecule organice alcătuite din subunităţi mai mici, numite aminoacizi. Pentru o mai bună înţelegere, ne putem…

Details

Strugurii – beneficii şi valoare nutriţională

Strugurii se numără printre fructele cu cel mai bogat conţinut în glucide. Acestea furnizează cea mai mare parte a caloriilor aduse de struguri şi dau gustul dulce care vine să-l echilibreze pe cel dat de acizii organici. Strugurii sunt alcaăuiţi în procent de peste 80% din apă, în care se găsesc numeroase minerale (potasiu, mangan,…

Details

Cafeaua, mai mult decât cafeină

Cafeaua este renumită datorită conţinutului său în cafeină, substanţă cu ajutorul căreia îşi încep ziua foarte mulţi oameni. Un studiu recent realizat in cadrul Universităţii Johns Hopkins a arătat că 200 mg cafeină (200-350 ml cafea) i-a ajutat pe participanţii la studiu să reţină mai uşor detaliile. Dar cafeaua nu este doar un vehicul pentru…

Details