Efectul fibrelor asupra glicemiei postprandiale

Volumul si consistenta unei mese bogate in fibre dilueaza continutul gastrointestinal. Aceasta diluare incetineste digestia alimentelor si absorbtia nutrientilor (punctele verzi de pe poza), cauzand o intarziere in cresterea glicemiei, crestere ce apare postprandial. In cazul unei mese mai sarace in fibre, nutrientii sunt mai concentrati; digestia si absorbtia se fac mai rapid, cauzand o…

Details

Zaharul poate da dependenta?

Capacitatea adictiva a unor alimente ar putea constitui una dintre cauzele obezitatii. Mecanismele prin care acestea duc la consumul excesiv de alimente implica sistemele de recompensa de la nivelul creierului care creeaza o motivatie foarte puternica pentru aportul de alimente. Consumul de alimente placute la gust poate influenta dispozitia in acelasi mod ca unele droguri.

Details

Piramida alimentara romaneasca

Elaborata de Societatea de Nutritie din Romania, piramida alimentara reprezinta o exprimare grafica a standardelor nutritionale, a cantitatilor si a tipurilor de alimente ce trebuie sa fie consumate zilnic pentru a mentine starea de sanatate si pentru a reduce riscul de dezvoltare a diverselor patologii legate de alimentatie. Vechile piramide prezentau grupele de alimente in…

Details