Quinoa – „aurul incașilor”

Quinoa (Chenopodium quinoa) nu este o cereală în adevăratul sens al cuvântului (quinoa este o plantă dicotiledonată, cerealele sunt plante monocotiledonate), fiind considerată, datorită compoziției asemănătoare cu cea a cerealelor, o pseudocereală.De la planta de quinoa se consumă semințele și frunzele, acestea constituind baza alimentației vechilor incași.Semințele de quinoa conțin proteine, carbohidrați, lipide, minerale și…

Details

Fiecare kilogram contează!

Atunci când vine vorba despre greutatea corporala, creșterile ușoare, de 1-2 kg, nu reprezintaă un semnal de alarmaă. Nu trebuie să uităm însă că, spre deosebire de alte afecțiuni, obezitatea nu prezintă simptome imediate. Mai mult, comparativ cu ursul polar, oamenii nu se îngrață într-o perioadă foarte scurtă de timp, consumând o cantitate imensă de…

Details

Ficatul gras non-alcoolic

Ficatul gras non-alcoolic este caracterizat prin acumularea trigliceridelor in hepatocitele persoanelor care nu consuma alcool. Gravitatea acesteia variaza de la steatoza simpla (acumularea de grasime in exces) pana la hepatita steatozica (afectarea celulelor hepatice si inflamarea acestora).

Details

Cât de sănătos este ficatul în alimentație?

Ficatul, in special cel de pasare, este considerat, in mod traditional, drept un aliment extrem de bogat in nutrienti si care trebuie sa fie inclus in dieta copiilor. Proprietatile benefice ale ficatului sunt valabile doar in cazul animalelor crescute in conditii „bio”, adica ferite de pesticide, hormoni de crestere sau alti compusi chimici cu potential daunator pentru organismul uman.

Details

Efectul fibrelor asupra glicemiei postprandiale

Volumul și consistența unei mese bogate în fibre diluează conținutul gastrointestinal. Această diluare încetinește digestia alimentelor și absorbția nutrienților (punctele verzi de pe poză), cauzând o întârziere în creșterea glicemiei, creștere ce apare postprandial. În cazul unei mese mai sărace în fibre, nutrienții sunt mai concentrați; digestia și absorbția se fac mai rapid, cauzând o…

Details

Zahărul poate da dependență?

Capacitatea adictiva a unor alimente ar putea constitui una dintre cauzele obezitatii. Mecanismele prin care acestea duc la consumul excesiv de alimente implica sistemele de recompensa de la nivelul creierului care creeaza o motivatie foarte puternica pentru aportul de alimente. Consumul de alimente placute la gust poate influenta dispozitia in acelasi mod ca unele droguri.

Details

Indicele de grăsime corporală

Indicele de grăsime corporală reprezintă procentul de grăsime din organism raportat la greutatea totală. Țesutul adipos (grăsimea) din organism protejează organele, căptușește articulațiile, reglează temperatura corporală, depozitează vitamine și are rol de rezervă de energie pentru corp. O cantitate prea mare de țesut adipos poate afecta sănătatea, putând contribui, de exemplu, la apariția hipertensiunii arteriale,…

Details